Výživa

Hroznový cukr a zdraví

Cukry jsou přirozené produkty fotosyntézy a dělí se obecně na tři základní skupiny: monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Mezi monosacharidy zařazujeme kromě jiného glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a manitol (alkoholický cukr). Mezi oligosacharidy řadíme sacharózu (řepný cukr), laktózu (mléčný cukr) a maltózu (sacharid z výtažku sladu z naklíčeného ječmene). K polysacharidům patří hlavně škroby. Hroznový cukr, rychlý zdroj energie Lidský…

Kefír

Kefír je přírodně sycený mléčný nápoj. Vzniká z mléka obohaceného o mikroorganismy, včetně kvasinkové kultury. Kvasinky obsažené v kefíru vytvářejí v procesu kvašení nepatrné množství alkoholu, které dodává kefíru ostřejší chuť a tím ho odlišuje od ostatních mlék obohacených pouze bakteriálními kulturami (například od acidofilních mlék). Víte, že mléko a výrobky z něj mají vlastní Mezinárodní den mléka? Mezinárodní mlékařská federace ho vyhlašuje…