Recepty

Krutony do polévky

Od

„Krutony jsou opečený nebo osmažený kousek pečiva používaný do polévek nebo salátů. Krutony jsou malé kostky pečeného chleba, střídy.“ Tak to jsou dvě encyklopedická…

Piškotové těsto na dort

Od

Třebaže se v současné době připravují dorty z různých těst, ba i „ne-těst“, piškotový korpus zůstává stále…

Kvas ze švestek

Od

Na Slovácku, Zlínsku, Vizovicku, Vsetínsku, zkrátka v regionech, kde je pálení slivovice tradicí, se učil syn…

Jak sušit rakytník

Od

Poslední sklízené plody v koloběhu roku jsou peckovice rakytníku řešetlákového. Sběr rakytníku není jednoduchý a bezpracný,…

Buchta do jitrnic

Od

Buchta do jitrnic se před zabíjačkou peče tam, kde je zvykem buchtu přidávat do jitrnicového…

Slovenské lokše

Od

Slovenská lokša je totéž co česká bramborová placka. Lokše jsou jen slovenským termínem, kterému odpovídá…