Amonium

I když vám tento název možná nic neříká, vězte, že některé cukrářské dobroty by se bez něj neobešly a jiné se díky němu pozvednou. Amonium, cukrářské droždí, chemicky hydrogenuhličitan amonný, je předchůdce dnešních prášků do pečiva a jedlé sody. Ve starších receptech se s ním setkáte poměrně běžně, naše babičky a prababičky ho často používaly, problémem dneška ovšem je, že se s ním nesetkáte v obchodech. Občas ho mají supermarkety, občas starší drogerie. Dá se sehnat v Německu, takže pokud máte hranice na humny, nebude problém.

A proč zrovna amonium? Jeho výhodou je, že výsledek vašeho pečení bude velmi vzdušný a lehký. Proto se přidává do některých druhů žloutkového cukroví, zázvorek, rakviček či perníčků. Oblíbený je ve skandinávských zemích, používají ho v německé kuchyni. V receptu si připravíme polské sušenky s příhodným názvem amoniaczky.

Amoniaczky

Ingredience

30 g změklého másla

2 lžíce vanilkového cukru

65 g cukru moučka

2 velká vejce

2 lžíce kysané smetany

1 lžička amonia rozpouštěného ve 2 lžících vody

260 g hladké mouky

Bílky na potření

Cukr moučka a cukr krupice na posypání

Postup

Ve velké míse vymícháme změklé máslo, vanilkový cukr a cukr moučku, dokud směs nebude bílá a cukr rozpuštěný. Přidáme vejce, kysanou smetanu a rozpuštěné amonium. Znovu promícháme, pak vsypeme mouku a vymícháme těsto. Vložíme jej na talíř, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme aspoň 2 hodiny uležet v ledničce. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pracovní plochu posypeme směsí cukru moučka a cukru krupice. Rozválíme těsto na šířku zhruba 3 až 5 milimetrů a vykrajujeme různé tvary sušenek. Potřeme je bílkem a posypeme troškou cukru. Pečeme 10 – 15 minut nebo do doby, dokud nebudou po stranách hnědnout.

Zanechte odpověď