Artyčok

Pojídání artyčoků dřív bývalo symbolem života „na vysoké noze“. V současné době už artyčoky příliš „nefrčí“, starodávnou lahůdkovou zeleninu vytlačily jiné druhy. Ba, dokonce se někdy artyčoky označují za zeleninu neznámou. Vhodnější by bylo konstatovaní, že jsou artyčoky zeleninou pozapomenutou. Co jsou artyčoky? A chutnaly by nám artyčoky i současné době?

Artyčok je vyšlechtěný bodlák

Artyčok kardový (Cynara cardunculus ) je teplomilná rostlina, která se kulturně pěstuje jako lahůdková zelenina. Je příbuzná bodláku, a jako bodlák také vyhlíží. Artyčok je rostlina pěkná na pohled.

  • Jeho lodyha bývá i víc než jeden metr vysoká.
  • Velké červenofialovémodré květy vyrůstají na dvouletých a starších rostlinách. Úbory mají kulovité zákrovy, listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější listeny jsou bodlinaté.
  • Přízemní růžici tvoří velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané listy.

Planý artyčok byl vyšlechtěn do dvou typů kultivaru:

  1. jednak to je artyčok pěstovaný pro jedlé květní úbory (ten je u nás známější)
  2. a tak zvaný španělský artyčok (kardus) z něhož se ke kulinárním účelům používají stonky a listy.

Pěstování artyčoku

Artyčok je citlivý na chlad. Teplotu pod mínus deset stupňů Celsia nepřečká. Dobře se mu daří ve vinařských oblastech. Jeho domovinou je Středomoří, ale jeho pěstování se rozšířilo do jiných oblastí s příhodným klimatem. V současnosti se pěstuje i v České republice.
Artyčoky se v předjaří, tak tři týdny před sklizní, bělí, a to tak, že se zakrývají (jako třeba chřest).

Artyčok v kuchyni a na talíři

Artyčoky se vaří ve slané a mírně kyselé vodě. Skuteční labužníci pojídají artyčoky jen přelité máslem nebo holandskou omáčkou (jako chřest) a radují se z jeho pikantně nahořklé chuti. Existuje mnoho dalších receptů, kde se artyčoky kombinují s jinými potravinami, zapékají se a podobně.

  • U nás jsou poměrně známy konzervované artyčoky v kyselém nálevu, které se podávají jako pikantní příloha.

Artyčok pro zdraví

Artyčoku se přisuzují i značné zdravotní účinky. Nahořklí chuť napovídá, že příznivě působí na tvorbu a vypuzování žluči, trávení a při zánětech žlučových cest. Artyčok ostatně patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník.

  • Podporuje čisticí činnost jater a vylučování škodlivin močí.
  • Artyčok rovněž snižuje hladinu krevního cukru,
  • je vhodným léčivým doplňkem při diabetu.
  • Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
  • Přisuzují se mu silné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů.
  • Podporuje tvorbu trávicích enzymů ve slinivce a doporučuje se  při poruchách její funkce.
  • Zlepšuje celkově trávení a látkovou výměnu.

Zanechte odpověď