Batáty, sladké brambory, jsou zelenina tropů. Batáty nemají od našich brambor rozdílnou jen chuť, ale také původ – jde o růžově zbarvený kořen středoamerické rostliny povijnice batátové. Zralé hlízy – batáty – se vaří ve slané vodě, pečou se nebo se z nich připravuje pyré, výhonky a listy se upravují jako salát. Nabízíme tipy a recepty na úpravu batátů.r

Batáty: Sladké brambory

Batáty plodí svlačcovitá rostlina s velkými fialově červenými květy, která má až pětikilové hlízy podobné bramborám s nasládlou chutí. Do Evropy je ovšem přivezli Španělé jako pochoutku obestřenou pověstí afrodisiaka.

Využití batátů v kuchyni

Batáty jsou oporou mnoha kuchyní v jižněji položených zemích. Batáty patří k základním zdrojům výživy v tropických zemích. Oproti našim bramborám jsou vodnatější, avšak obsahují víc cukru a škrobu, takže se dají přímo jíst i výhodně využít třeba pro výrobu mouky.

  • V Jižní Africe restují plátky sladkých brambor na másle a hnědém cukru.
  • Ve Středomoří je zase oblíbený salát.
  • Batáty jsou běžnou plodinou také ve Vietnamu. Vietnamci je jedí k rýži, používají jako přílohy k masům, do polévek nebo z nich vyrábějí škrobovou moučku.

Batáty byly před válkou běžnější i v české kuchyni. Lze jej vyzkoušet znovu i v současné době, protože některé prodejny tuto exotickou pochoutku už zase nabízejí. Doporučovalo se přelévat je bešamelovou omáčkou, sypat strouhánkou a polévat přepuštěným máslem, případně podávat s holandskou omáčkou. Také se batáty podle některých receptů obalovaly v trojobale a smažily nebo se dusily v masové šťávě.

Batáty: Recepty na jejich úpravu

Salát z batátů

  • Asi 400 gramů batátů uvaříte pod pokličkou – trvá to asi dvacet minut. Zatím oloupeme a nakrájíme na plátky 2 stonky řapíkatého celeru, 1 menší jablko a 1 bulvu fenyklu. Batáty po uvaření slijete, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše smícháme a zalijeme omáčkou. Na tu potřebujeme 1 malou šalotku, kterou jemně nasekáme a smícháme se lžičkou dijonské hořčice, špetkou cukru a 1 žloutkem. Pak přidáme 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce šlehačky.

Batátové pyré

  • Na 450 gramů batátů potřebujeme půl šálku rozinek, 2 lžíce jemně pokrájeného čerstvého zázvoru, šálek a půl vody 2 lžíce zeleninového bujonu. Oloupané, na plátky nakrájené batáty spolu se všemi ingrediencemi dáme do kastrolku a zhruba 40 minut je povaříme. Ke konci jen na mírné teplotě. Pokud je potřeba, doplníme vodu. Na závěr rozmixujeme na pyré.