Bramborové placky z vařených brambor

Kuchařky našich babiček jsou nevyčerpatelnou zásobárnou receptů, které přijdou k chuti i těm nejmlsnějším jazýčkům. A bramborové placky z vařených brambor mezi takové recepty rozhodně patří. Jsou nenáročné na čas i použité suroviny a chutnají skvěle se sladkou i slanou náplní. Do klasických bramboráků mají tedy rozhodně daleko.

„Dobrá hospodyňka musí pro pírko i přes plot skočit,“ říká se odpradávna. Proto naše maminky, babičky ani prababičky v kuchyni nikdy nic nevyhazovaly. Zužitkovalo se všechno od slupek chřestu až vnitřnosti drůbeže. A právě takto nejspíš vznikly i bramborové placky z vařených brambor. Stačilo totiž jednoduše vzít zbylé uvařené brambory ze včerejška nebo oschlou bramborovou kaši, smíchat je s několika dobrými surovinami, ochutit a pak už jen kouzlit s horkou plotnou nebo pánvičkou. Je to velmi jednoduché a my vám dnes ukážeme, jak na to.

Bramborové placky z vařených brambor – recept

Ingredience:

700-800 gramů uvařených brambor

200 gramů polohrubé mouky

1 vejce

podle chuti sůl a pepř

špetka majoránky

špetka kmínu

6 stroužků česneku

sádlo na smažení

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je zbavíme všech kosmetických i chuťových vad. Černé tečky v nich rozhodně nenecháváme, může jít o zárodky hniloby a plísní. Čím více si na této fázi dáme záležet, tím lahodnější pokrm nakonec dostaneme.

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s moukou, vejce a kořením. Vypracujeme hutné těsto, které by mělo svou konzistencí připomínat tužší zubní pastu. Nakonec přidáme česnek a opět zamícháme. Pokud je těsto husté, můžeme přidat kapku mléka, zahustit ho můžeme přidáním mouky.

Na pánvi rozpálíme silnější vrstvu sádla. V nouzi můžeme použít i rostlinný olej, máme na paměti, že to na chuti bude rozhodně poznat. Velkou lžící nebo naběračkou vléváme těsto do pánve a smažíme středně velká kolečka. Dozlatova z obou stran.

Placky necháme okapat na papírové utěrce a servírujeme jako přílohu k hlavnímu jídlu, masité polévce nebo jako chuťovku k pivu nebo odpolední svačince.

Náš tip: Do slané verze můžeme přidat také na kousky pokrájené kysané zelí nebo drobné kostičky uzeniny (skvěle se hodí uzené maso).

Stejný postup můžeme uplatnit, i když nám zbude bramborová kaše. Jen mouku zamícháváme do těsta pomaleji a pozorně sledujeme konzistenci. Podle původní hustoty kaše jí bude potřeba nejspíš něco mezi 80 – 120 gramy.

Velmi úspěšné jsou i bramborové placky z vařených brambor připravené nasladko. Kromě špetky soli vynecháme při jejich přípravě veškeré koření a česnek. Podáváme je se zakysanou smetanou a povidly, což je sice nezvyklá ale velmi chutná kombinace, populární především v některých podhorských oblastech Čech.

TIP: Pokud máte kamna s klasickou plotnou, můžete na nich bramborové placky z vařených brambor péct zcela bez použití tuku.

Zanechte odpověď