Buchta bez kypřicího prášku

Nemáte rádi kypřicí prášek nebo jste ho prostě jen zapomněli koupit? Nevěšte hlavu, dobrý dezert uděláte snadno i bez něj. Kypřicí prášek lze nahradit jeho alternativami (jedlá soda, vinný kámen). Pokud nemáte ani ty, pomohou vejce, která vyšleháte do sněhu. Službu udělá také alkohol nebo sodovka.

My jsme si pro vás ovšem připravili recept na citronovou buchtu, která se také připravuje bez kypřicího prášku. Trik spočívá ve šlehání vajec.

Ingredience

225 g změklého másla

225 g cukru krupice

225 g hladké mouky

4 vejce

Kůra nastrouhaná z jednoho citronu

1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu:

Šťáva z 1,5 citronu

85 cukru krupice

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na biskupský chlebíček (cca 8 x 21 cm) vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Šleháme, dokud není směs krémová a cukr rozpuštěný (asi 3 – 5 minut). Postupně přidáme vejce, vždy jedno vejce zašleháme do směsi, až pak další. Směs s vejci šleháme asi 3 – 4 minuty. Potom do těsta zamícháme mouku, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkovou esenci.

Těsto přendáme do vymazané formy, uhladíme lžící a pečeme asi 40 – 45 minut. Mezitím vyrobíme polevu: smícháme citronovou šťávu a cukr, mícháme tak dlouho, dokud cukr není rozpuštěný.

Potom formu vytáhneme z trouby a špejlí vyzkoušíme, jestli už je hotová. Vyklopíme na mřížku a potřeme polevou. Necháme vychladit.

 

Zanechte odpověď