Buchta se smetanou ke šlehání

Buchty bývají pravidelnou součástí odpolední kávy či nedělní návštěvy. V tomto receptu najdete recept na roládu se šlehačkou, která je rychlá, jednoduchá, chutná a dobře vypadá. Navíc má dvě zvláštnosti: je prakticky bez mouky, obsahuje jen malé množství, které případně můžete vynechat úplně. Také nemusíte mít strach a být v časovém presu – tato roláda se nemotá horká, nýbrž až vychladlá, takže se nebojte, že je v receptu chyba.

Ingredience

5 větších vajec nebo 6 menších

Trocha soli

4 lžíce cukru krupice

2 vanilkové cukry (případně vanilkový extrakt)

2 lžíce kakaa a trocha kakaa na posypání před pečením (můžeme použít také granko)

2 lžíce polohrubé mouky

Trocha másla

250 ml šlehačky

Eventuálně ovoce na ozdobení

Postup

Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme trochu soli a ušleháme sníh. Když je ušlehaný, začneme do něj opatrně vešlehávat cukr krupici a jeden sáček vanilkového cukru. Až se cukr začne rozpouštět, do směsi pomalu zašleháme i žloutky. Nakonec do směsi prosejeme kakao a mouku a opatrně zamícháme.

Plech vyložíme pečicím papírem, který namažeme máslem a posypeme trochou kakaa. Rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto. Troubu předhřejeme na 200 stupňů a roládu pečeme pouze asi 6 – 7 minut.

Po vychladnutí z upečeného plátu opatrně sundáme pečicí papír. Pokud nezapomene papír namazat, nebo pokud se nám těsto nepřipeče k okrajům, jde to lehce. Případně si pomáháme opatrně ostrým nožem.

Šlehačku spolu s dalším vanilkovým cukrem nebo trochou vanilkového extraktu vyšleháme do tuha a rozprostřeme ji na povrch budoucí rolády. Roládu zamotáme.

Vršek rolády můžeme libovolně ozdobit, případně přidat do šlehačky i ovoce..

Zanechte odpověď