Černá čočka beluga: Recepty

Černá očka je jednou z odrůd čočky. V Indii se jí prý říká „matka čočka“ a patří tam k základním surovinám. U nás se černá čočka také dá koupit, ale není to nic levného. Prodává se obvykle v 300 gramovém sáčku, ale to je takový obchodní trik. Za 300 spotřebitel zaplatí víc, než za půl kila čočky obyčejné. Jenže člověk by měl poznat vše, co ho zajímá. Takže se „někde ubere“ a cena nákupu se tak zprůměruje. Naštěstí „investice“ nepřijde vniveč –  černá čočka chutná každému, kdo má rád luštěniny.

Černá čočka je „doma“ v Indii

O černé čočce se lze dozvědět, že v severní Indii se jí říká „maa di dal“. Prý to přeloženo doslovně znamená „matka čočka“, což do značné míry vypovídá o tom, jak je černá čočka ceněna v Panžábu. Černá čočka se v Indii používá při mnoha hindských ceremoniích.  V severoindických restauracích se z černé čočky připravuje  „dal makhani“, máslová čočka.

Máslová čočka

1 hrnek černé čočky, 1/2 hrnku černých fazolí, 2 cm čerstvého zázvoru, může být i pasta, 2 střední červené cibule, 4 velká rajčata, 1 hrnek rajčatového protlaku, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička římského kmína, chilli podle chuti, 250 ml smetany, mořská sůl, pepř čerstvý koriandr na servírování, 1,5 lžičky garam masala, 4-5 lžic másla nebo ghee, 5-8 stroužků česneku.
Příprava: Čočka a fazole se spolu se zázvorem a chilli přes noc namočí  do trojnásobného objemu vody a na druhý den rozvaří na kaši. Vodu je třeba po troškách přilévat. Jiném kastrolu se zpění cibulka, česnek a koření. Chvíli se povaří, doplní krájenými rajčaty, i ta se nechají chvíli vařit, a pak se pokrm rozmixuje, okoření a dál vaří. Nakonec se do kaše zamíchá smetana. Je to jedna z bezpočtu možných variant . Neexistuje jeden „správný“ recept na „dal makhani“.

Někde tak, jinde naopak

Na českém internetu kolují (přebírají se?) stále stejné údaje o černé čočce. Například to, že k jejím kladům patří rychlost tepelné úpravy. „Nemusí se namáčet a je rychle uvařena.“ No. No…

  1. Kdo pravidelně čočku vaří, může oprávněně namítat, že ani obyčejnou čočku není třeba předem máčet (jak se to dělá u jiných luštěn).
  2. A kdo vaří z čočky černé, jistě upřesní „reklamní“ tvrzení, že se černá čočka vaří stejně tak dlouho, jako  ta nejobyčejnější čočka. To znamená, že změkne do půl hodiny, někdy trochu déle.

V zahraničních zdrojích se naopak říká, že se černá čočka vzhledem k drobnosti zrnek vaří déle, a že proto je možno na sporáku zapnutém na nejnižším stupni dusit černou čočku přes noc, anebo ideálně v „pomalém hrnci.“ Stav tekutiny je třeba udržovat, aby byla čočka stále zakryta tekutinou.

  • Z černé čočky lze připravit všechny pokrmy, které jsme zvyklí připravovat z čočky hnědé. Rozdílem bude jen příjemně odlišná chuť.

Garam masala: Koření, které je vhodné mít doma

  • Černá čočka se mnohdy dochucuje kořením garam masala. To obsahuje koriandr, kmín, kardamom, černý pepř, skořici a muškátový oříšek. Indické koření garam masala lze v Česku koupit. V obchodech s kořením, se „zdravou“ výživou, anebo i některých e-shopech. Tradiční směs neobsahuje ani žádné konzervanty a jiná „ečka“. Hodí se nejen do černé čočky.

V Česku nejznámější recept na černou čočku

Jak červená nit se českým internetem dále táhne recept na černou  čočku s kořenovou zeleninou a sázeným vejcem. Asi proto, že je tato (trochu nezvyklá) úprava skutečně chutná.

Černá čočka s kořenovou zeleninou

250 g drobné černé čočky, 500 ml horkého vývaru, 60 g mrkve, 60 g celeru, 60 g cibule, 60 g slaniny, 1 lžíce másla, 1 lžíce javorového sirupu či medu (nemusí být), 1 lžíce sójové omáčky usukuchi (nemusí být), 1 bobkový list, sůl, pepř.
Příprava: Slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na opravdu jemné kostičky. V široké pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrolu začněte se lžící másla a se slaninou na středním plameni. Počkejte, až slanina vypustí všechen tuk a až začne lehce chytat barvu. Přidejte mrkev, celer a cibuli, lžíci javorového sirupu, promíchejte a nechte vše dojít dozlatova. Přidejte čočku a dvě až tři naběračky vývaru. Čočka by neměla být nikde na suchu, zároveň by ale neměla plavat.
Stáhněte plamen na mírný stupeň a pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát (30–40 minut). Hlídejte množství tekutiny a pravidelně jej doplňujte, aby byla čočka stále tak akorát zakryta.

Foto: (pl)

Zanechte odpověď