Černá ředkev a zdraví

Ředkev černá (Raphanus sativus var. niger) patří mezi nejstarší kulturní rostliny. V Číně se pěstovala již ve 2. tisíciletí před Kristem. Řekové ji považovali za léčivou rostlinu a v Evropě se běžně ujala až ve středověku. Ředkve mají vysokou dietetickou hodnotu. Vyznačují se příjemnou palčivou chutí, pro niž se zahrnují mezi koření.  Černá ředkev podporuje vylučování žluče, proto se používá čerstvá bulva nebo vytlačená šťáva.

Ředkev provází člověka dějinami

Ředkev setá, latinsky Raphanus sativus, se pěstuje ve dvou varietách:

  1. černé, vytvářející mohutné tmavé kulovité bulvy,
  2. a bílé, která vytváří válcovité silné kořeny světlé až bílé barvy.

Dužina je v obou případech bílá a silně štiplavá. Stejně jako u některých jiných prastarých kulturních plodin není země původu ředkve přesně známa.

  • Hovoří se o mongolských stepích.
  • Jisté však je, že ji znaly již staré civilizace, tvořila  součást stravy stavitelů egyptských pyramid,
  • Římané si bez ní nedovedli představit snídani.
  • Ovšem Římané její pěstování poznali u Řeků,
  • a je pak rozšířily mezi germánské kmeny a kmeny slovanské.

Ředkev dobyla Evropu. A nejen Evropu. Existují doklady o tom, že ředkev pěstovali Číňané již více než tisíc let před naším letopočtem.

Oblíbenost ředkve nespočívá jen v tom, že je na pěstování nenáročná. Dobře roste prakticky v každé zahradní zemině, vysévá se řídce přímo na záhony do rýh vzdálených asi 30 cm. Výsev je nejvhodnější od června do konce července. Pěstuje se jako jednoletá rostlina, protože na konci prvního roku vegetace vytváří bulvu plnou zásobních látek. Sklízí se proto co nejpozději, na konci vegetace. Dostatek vláhy podmiňuje chuťové vlastnosti ředkve. Ředkev je jednoletá až dvouletá rostlina, která vytváří růžici silně dělených listů a řepovitou bulvu. Kvetoucí rostlina bývá až 150 cm vysoká, plody jsou šešule. Ponecháme-li ředkev přezimovat, druhým rokem vykvete a dá semena. 

  • Semena černé ředkve jsou ke koupi ve všech prodejnách semen a zahrádkářských potřeb.

Černá ředkev a zdraví

Bulvy obsahují sice jen stopy karotenu a vitaminu C rovněž nemají nadbytek (35 mg ve 100 g), ale to vynahradí cenné vitaminy skupiny B a minerální látky, zvláště soli vápníku, hořčíku, síry, železa a fosforu.

Jako lék je ředkev ceněna pro obsah fytoncidních látek, rostlinných antibiotik a sirnou silici s rafanolem, která má prokazatelný vliv na látkovou výměnu. Obsahuje účinné glukosinaláty (a z nich enzymatickým štěpením vznikající alkyl), butylisothiokyanáty, glykosid rafanol.

Kdo si chce si pochutnat a zároveň podpořit metabolismus, stimulovat vylučování žluči a moči, chránit se proti revmatismu a ateroskleróze, nebo před záněty trávicí soustavy, pak je pro něho ředkev tou pravou zeleninou.

  • Nakrájená na plátky je černá ředkev výborná na chleba s máslem či nastrouhaná k ochucení salátů, do tvarohové pomazánky a jako příloha k sýrům. Konzumujeme ji  syrovou.

Víte, že…

  • … naši předkové doporučovali též šťávu z černé ředkve pro zdravý růst vlasů? Šťávu vtíranou do kštice ovšem bylo třeba pešlivě smýt, než se člověk vydal do společnosti jiných.
  • … v minulosti bylo populární použití šťávy z čerstvé ředkve s cukrem nebo medem, a to jak proti kašli, tak i chrapotu? Omytou a oloupanou ředkev nastrouháme, šťávu vymačkáme a smícháme s cukrem nebo medem. Podáváme třikrát denně polévkovou lžíci.
  • … šťávu z černé ředkve můžeme užívat denně 1-2 dl při onemocnění žlučovými kaménky, a to tak dlouho, dokud nedojde k úpravě potíží? Protože složení kaménků je individuální, může léčba trvat od několika dnů až po několik týdnů nebo dokonce měsíců.
  • … černá ředkev podporuje vylučování žluče, proto se používá čerstvá bulva nebo vytlačená šťáva?

Zanechte odpověď