Černá rýže

Černá rýže v množině jinobarevných rýží oplývá samými nej-. Nebo se to o ní alespoň píše a říká. Černá rýže je údajně nejchutnější, nejzdravější, nejméně kalorická. Nejkrásněji se vyjímá na talíři, připomenou foodstylisté. A také je nejdražší,  podotknou mámy od rodiny. Není šprochu, aby v něm nebylo pravdy trochu. Co ještě se o černé rýži uvádí?

Černá rýže: Prastará indická odrůda

Černá rýže je neloupaná odrůda rýže (Oryza sativa L.), jejíž plevy mají temně fialovou až černou barvu. Jedná se o starou odrůdu, která rostla v Indii po staletí. Pěstuje se v jižních částech Indie (Kavuni v Tamil )a v severovýchodním regionu (Chak Hao).

Tmavou barvu zajišťuje přítomnost anthokyaninu, jehož množství je vyšší než u jiných barevných plodů nebo zrn.  Po uvaření je černá rýže sytě fialová. Proto se jí také někdy říká rýže fialová. Mezi odrůdy černé rýže rovněž patří:

  • indonéská černá rýže
  • a černá thajská jasmínová rýže.

Z černé rýže se připravují dezerty (například o svátcích v Manipur, indickém státě na východní hranici s Myanmarem), kaše, tradiční čínský černý rýžový dort. Černý rýže slouží také k výrobě chleba a nudlí.

Obsah vlákniny je srovnatelný s rýží hnědou a podobně jako hnědá má i černá rýže po uvaření nasládlou ořechovou chuť. Nahradit bílou rýži hnědou, červenou nebo právě černou doporučují i nadšenci pro zdravý způsob života a fitness na celém světě.

Zakázaná rýže: Povinná legenda

Každé povídání o černé rýži zahrnuje i skoro „povinnou“ informaci o tom, že černá rýže bývá někdy nazývána “zakázaná rýže”. Tato nomenklatura pochází z Číny. Vyspělá čínská medicína přisuzovala černé rýži ozdravné účinky na játra, žaludek a ledviny. Proto byla všechna semena černé rýže vlastněna jen nejbohatšími vlastníky, přičemž veškerý úroda byla dodávána na císařský stůl. I po pádu císařství si černou rýži mohli dovolit jen příslušníci elity. Nadále se pěstovala v malém množství a pod dozorem. Prostí zemědělci ji nesměli pěstovat a prostí lidé ji nemohli/nesměli konzumovat. Proto “zakázaná” rýže.

I v současné době se černá rýže pěstuje v mnohem menším množství, než jiné odrůdy rýže.

Zdravotní účinky černé rýže

Černá rýže bývá představována v samých superlativech. Ostatně, mezi tak zvané super potraviny bývá také řazena. Je tomu tak pro vysoký obsah zdraví prospívajících látek. Encyklopedie uvádějí, že se černá rýže vyznačuje:

  • vysokým obsahem železa (proto je vhodná při chudokrevnosti, ale také pro vegetariány),
  • má značné množství vitaminu E (prospívá vlasům a pokožce)
  • a antioxidantů.

Také se lze dočíst, že černá rýže má jednu z nejvyšších úrovní anthokyaninů nalezených v potravinách. Ty prospívají

  • diabetikům,
  • napomáhá mozkové aktivitě
  • a jsou vhodný pro lidi s chorobami srdce.
  • Fytonutrienty přítomné v černé rýži pomáhají očistit tělo od choroby způsobujících toxinů.
  • Rovněž se uvádí, že černá rýže pomáhá játrům eliminovat nežádoucí látky díky své antioxidační aktivitě.

O černé rýži prakticky

Příprava černé rýže je stejná jako u jiných neloupaných rýží (natural). Vaří se v dvojnásobném objemu vody, zprvu prudce, pak při velmi mírné teplotě pod pokličkou. Někdo doporučuje rýži předem na pár hodin namočit, že se tím zkrátí doba varu. Bez namočení je ke změknutí černé rýže potřeba asi hodina času.

  • V Česku se dá černá rýže koupit za cenu od 100 do 300 korun. Záleží na lokalitě a typu obchodu. (Údaj 2/2018.)

Zanechte odpověď