Červená řepa patří odedávna k běžným zeleninám. Předpis na salát z ní najdeme už u Magdaleny Dobromily Rettigové. Někdy bývá doporučováno konzumovat červenou řepu syrovou. Ta ale má trochu svíravý a jakoby „hlinitý“ chuťový dozvuk a ne každý je schopen syrovou červenou řepu pozřít. Ve většině receptů se do pokrmů přidává červená řepa vařená nebo upečená v troubě. V poslední době se rozšířil způsob pečení červené řepy v alobalovém obalu. Upéct červenou řepu v alobalu není složité, jen trochu energeticky náročnější. Proto se vyplatí péct víc červených řep najednou.

Zdravotní účinky červené řepy

Proč řepu upravujeme zvlášť

Nejvíc chutnají bulvy s tmavší sytě červenou dužninou. V některých zemích je červená řepa stálou součástí stravy, například jako dušená s fazolemi nebo jablky, ale zvláště v polévkách, například v ruském boršči. Do pokrmů se přidává obvykle předem tepelně zpracovaná. Kdybychom ji vařili společně s jinými ingrediencemi, řepa by je zabarvila silně červenou barvou, což vzhledu jídla neprospívá. Při vaření červené řepy zase ztrácíme cenné látky, které se vyplaví do vody.

Proto se červená řepa dost často peče v troubě (nebo i na vrstvě soli). Aby byly všechny látky v řepě zachovány a bulvy nevysychaly, stalo se populární metodou pečení červené řepy v alobalu. Je to jednoduché.

Pečení červené řepy v alobalu

  • Podle velikosti bulev nastříháme takový kus alobalu, aby do něj šla řepa zabalit ve dvojité vrstvě.
  • Omytou řepu zabalíme a alobal utěsníme.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a asi hodinu pečeme.
  • Upečenou řepu snadno oloupeme a pak nakrájenou používáme k dalším kuchyňským účelů.
    Jiný způsob:
  • Červenou řepu kuchyňskou škrabkou oloupeme, bulvu osolíme, jemně opeříme, případně přidáme i na kousky nakrájený česnek.
  • Zakápneme olejem a octem, dobře utěsníme a hodinu pečeme.
  • Takto připravenou červenou řepu podáváme jako přílohu k masům.

Recepty na využití řepy pečené v alobalu

Salát z červené řepy

  • Na 1,5 litru vody dáme 0,25 až 0,30 litru 8% octa, 5 až 6 dkg cukru, 4 dkg soli a asi 5 až 6 koleček sacharinu.
    Příprava: Do nálevu přidáme kousek bobkového listu, kousek celé skořice, l až 2 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, špetku anýzu a fenyklu. Vaříme 10 až 15 minut. Bulvy řepy zabalíme do alobalu a upečeme. Oloupanou a jemně nakrájenou řepu posypeme a pečlivě promícháme nejlépe v hmoždíři rozmělněným anýzem a fenyklem (dávkování podle vlastní chuti) a zalejeme horkým nálevem bez vyvařeného koření. Po 24 hodinách je salát použitelný jako příloha k jídlu. Můžeme ho i konzervovat. V chladničce vydrží 4 až 6 týdnů bez sterilace.
    V dobrém sklepě červená řepa zůstane čerstvá do jara a je možno připravovat salát během zimy podle potřeby.

Salát z červené řepy II.

  • 400 g v alobalu bez přísad upečené červené řepy, 1 větší jablko, 100 g celeru, 1 lžíce oleje, sůl, citronová šťáva.
    Příprava: Řepu a celer očistíme, jablko oloupeme a zbavíme jádřince. Vše nastrouháme na malé kapky, zjemníme olejem, podle chuti osolíme a okyselíme. Salát dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

Salát z červené řepy III.

  • Po půl hrnečku strouhaného celeru, půl hrnečku upečené strouhané červené řepy, nakrájeného zelí, jedno velké jablko nakrájené na kostičky, 2 lžíce šlehačky, 2 lžíce posekaných vlašských ořechů, lžička medu.
    Příprava: Smícháme celer, řepu, zelí a jablko s polovinou šlehačky a pokapeme medem. Směs rozložíme na talíř, navrch dáme zbytek šlehačky a posypeme ořechy.

Červená řepa na boršč

  • Řepu upečeme bez přísad doměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Ukládáme ji do skleniček a prokládáme bobkovým listem, zrnky nového koření a pepře. Do každé skleničky přidáme i dvě špetky tymiánu.
    Z litru vody, 1/4 l octa, 80 g cukru a 40 g soli si svaříme nálev a teplým řepu zalijeme.
    Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C.