Chov brojlerů

Poskytují chutné a šťavnaté maso, přesto je chov brojlerů pro mnohé drobné zemědělce stále ještě obestřen tajemstvím. Ukážeme vám ty nejlepší fígly a pomůžeme s těžkými začátky. Domácí kuřecí maso s vysokou výživovou hodnotou za to totiž rozhodně stojí.

Brojleři jsou vlastně kuřata chovaná na maso, vyznačující se rychlým růstem a intenzivním přírůstkem hmotnosti. Představují také ideální poměr mezi vstupními náklady a ziskem, nejsou nároční na krmivo a jejich jateční hmotnost dosahuje 2-3 kilogramů. Pro drobné zemědělce mohou představovat jak domácí zdroj chutné stravy, tak i poměrně nenáročný vedlejší příjem.

Chov brojlerů

Chov brojlerů – co je potřeba?

Rychlý růst a dobrá kondice brojlerů se neobejde bez vysokokalorického a vyváženého krmiva. V prvních dnech by mělo jít o směs prosa, vařených vajec a kukuřičných krup, později se vyplatí namíchat domácí směsové krmivo v přibližném složení:

  • 50 % kukuřice
  • 16 % pšeničné mouky
  • 14 % jogurt nebo tvaroh (nemastných)
  • 8 % ječmene
  • 12 % proteinový doplněk pro brojlery

Ptáci by měli mít k této potravě neustálý přístup, neobejdete se tedy bez minimálně ranní a večerní návštěvy jejich ubikace.

Od čerstvého kuřátka až po jateční kus

V ideálním případě získáte brojlery přímo z domácí líhně za minimální náklady. Lze je samozřejmě i koupit, my si však projdeme celý postup pěkně od začátku.

Čerstvá kuřata vyžadují vyšší okolní teplotu – okolo 30 °C, a to v místnosti s celodenním osvětlením. Právě první dva týdny jsou pro nastartování růstu klíčové – má-li kuře celých 24 hodin bezproblémový přístup k vodě a potravě, rychle začne nabývat na potřebném objemu. Klidová noční fáze tento proces výrazně zpomalí.

Po dvou týdnech postačí teplota okolo 20 °C, náročnější režim však nastane v osvětlování prostoru. Noc a den by se měly střídat po dvou hodinách, aby byl metabolismus brojlera maximálně provokován k akci

Dejte pozor i na dostatečně velký prostor pro chov. Malá kuřata se na 1m2 směstnají v počtu 16-18, dospělých brojlerů může být na stejném prostoru jen 9-10. Nejvýhodnější je pěstování brojlerů v klecích, jež se snadno udržují a navíc minimalizují náklady spojené s krmením. Ubikaci udržujte v čistotě, abyste se vyhnuli obávaným chorobám, jež by mohly celou snůšku rychle zlikvidovat.

Měli byste vědět: Velmi zákeřná je například kokcidióza, přenášená skrze trus nebo vodu. Nemocní brojleři se neudrží na nohou, trpí průjmem a nemají chuť do jídla. Léčba je velmi obtížná, proto je mnohem lepší uvedeným potížím předcházet.

Kdy brojlery zabít?

Chcete-li získat z celého chovu maximální výtěžek, nezapomeňte všechna brojlerová kuřata zabít okolo 50. dne od vylíhnutí. V této chvíli je totiž nárůst hmotnosti maximální a později bude přibývat jen málo. Spotřebované krmivo a proteinové doplňky by se vám už tedy ani zdaleka nevyplatily.

Zanechte odpověď