Cibule s medem na kašel

Cibule s medem na kašel. Každý o tom slyšel, ne každý však našel odvahu ten tolik vyzdvihovaný léčebný prostředek vyzkoušet. Ono chce jen přehoupnout se přes zafixovaný model, že když cibule, tak s něčím slaným. Je třeba myslet na to, že je tato „babská rada“ předávána z generace na generaci a nikdy se nikdo neozval, že cibule s medem na kašel nepomáhá. Jak tedy na to? Jak připravit onen „elixír“, který zbaví kašle – levně a zaručeně přírodními prostředky.

Cibule: Koření , zelenina i lék

O cibuli se uvádí, že obsahuje látky s antibiotickými účinky, vitazpůsob léčby „zabírá“.miny B1 a B2vitamin C a provitamin A. Krom toho, že to je zelenina, bez které by se česká kuchyně doslova neobešla, patřila cibule odjakživa k prostředkům lidového léčitelství.

Naši předkové přišli na to, že cibulová šťáva i med pomáhají při nemocech z nachlazení. A ty obvykle provází kašel. Zřejmě antibakteriální látky v medu a cibuli způsobí, že začne odeznívat choroba – tedy příčina kašle. Také se uvádí, že tato směs pomáhá rozpouštět hlen v krku a díky tomu pak můžeme snadněji odkašlávat. To jsou ovšem otázky pro lékaře. Babské rady se tím nezabývají. Postačí, že předávaný přípravek“zabírá“.

Cibule s medem na kašel

Výhodou většiny receptů je, že není třeba přesně odvažovat a odměřovat ingredience. Stačí cibuli drobně nakrájet a smíchat s takovým množstvím medu, aby se kostičky spojily. Cibuli lžičkou trochu pomačkáme, uzavřeme do sklenice a počkáme, až pustí šťávu. Podáváme po lžičkách třikrát denně. Tak tento postup při výrobě prostředku proti kašli radilo populární duo profesionálních kuchařů Kluci v akce.

Ostatní recepty, pod nimiž už není nikdo podepsán, jsou obdobné. Někdy se místo medu používá cukr. Ten ovšem bude mít jen účel, aby se u cibule vyvolal osmotický proces – vlivem zvýšené koncentrace cukrového okolního prostředí. Léčebné účinky cukru asi nelze přisuzovat, vše musí zastat cibule.

Čaj z cibule

  • Do čtvrtlitru vody dáme vařit jednu rozkrájenou cibuli. Vaříme čtvrt hodiny, procedíme a osladíme medem. Podáváme ráno a před spaním.

Cibulový sirup

  • Cibule, cukr.
    Postup: Oloupaná větší cibule se nastrouhá na struhadle s velkými očky. Část nasypeme do sklenice, prosypeme cukrem – a zase cibule, cukr… do spotřebování cibule. Poslední vrstva je cukr. Přes noc cibule pustí šťávu, kterou nemocnému podáváme třikrát denně po čajové lžičce.

Cibule s medem

  • Cibule, med.
    Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky, vložíme do misky a zalijeme medem. Měl by být mírně vlahý.  Přikryjeme pokličkou nebo přetáhneme fólií a necháme přes noc macerovat. Druhý den je elixír připraven k podávání. Buď slitou šťávu, a nebo (dospělí a otrlí mohou směs jíst i s cibulí).

Cibulový čaj

  • 1 velká cibule, 1 litr vody, 1 velké jablko, 1 citron, med, majoránka.
    Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, jablko stejně tak. Svaříme v litru vody a přisypeme polévkovou lžíci majoránky. Odstavimě a deset minut louhujeme. Pak slijeme a podáváme s citronem a medem. Čaj pijeme co nejteplejší.

Cibulový sirup proti kašli

  • 1 nadrobno nakrejná cibule, 3 polévkové lžíce medu.
    Postup: Směs zředíme šálkem vody a v přikryté nádobě ohřejeme až k bodu varu. Nevaříme. Po několika minutách odstavíme a několik hodin necháme pod pokličkou louhovat. Nakonec sirup prolisujeme. Množství stačí na dva dny. Denně se doporučuje užít pětkrát jednu až dvě lžičky sirupu.

Mohlo by vás zajímat

Další informace jsou k dohledání v článku Cibulový sirup na kašel.

Fotokoláž: pixabay.com

Zanechte odpověď