Cibulová polévka od babičky: Recept

Cibulová polévka se na jídelních lístcích restaurací a později i na domácích stolech oběvuje v posledních dvou dekádách, ale spíš jako specialita francouzské nebo španělské kuchyně. Ale v českém jídelníčku není cibulová polévka žádným nováčkem. Jen se připravovala trochu jinak. Cibulová polévka od babičky zachutná každému, a je dost pravděpodobné, že najde své místo oblíbenými domácí polévkami. Je vynikající.

Cibulová polévka: Hit posledních let

Cibulová polévka se stala tak trochu módou. Obvykle se připravuje na francouzský způsob a podává se s opečeným toustem a bohatě posypaná sýrem. Tak ji dostaneme v restauracích. I většina receptů na domácí přípravu cibulové polévky má podobný základ – na kolečka (půlkolečka) nakrájená cibule se osmaží do zlatova, zalije vývarem, povaří a pak se jí přelévá opečený toust nebo bageta. Nakonec se doporučuje posypat ji sýrem – to je plus mínus ve všech receptech na cibulovou polévku stejné.

Ale co když cibule v polévce vadí?

I když je tato cibulová polévka chutná, má dost odpůrců. Hlavně dětem (ale i některým dospělým) vadí, že je v polévky cibule tak vaně „nahusto“ – cibuli každý nemusí, a povařenou teprve ne, i když byla před vařením osmažena.

Nabízíme starý recept, který se vyskytuje v tradičních českých kuchařkách. Receptura byla několikrát prozkoušena, trochu přizpůsobena současným surovinovým možnostem. Výsledek je skutečně vynikající a zachutná i zapřisáhlým odpůrcům cibule.

Cibulová polévka od babičky: Recept

  • Na cibulovou polévku od babičky budeme potřebovat čtyři velké cibule, 65 gramů másla nebo čtyři polévkové lžíce oleje, litr vývaru nebo jednu polévkovou kostku, dvě vejce, kelímek  sladké nebo zakysané smetany, sůl, mletý pepř, případně zelené koření (petržel, celerová nať, libeček, pažitka). Na vložku dva bílky, trochu hladké mouky a olej na smažení.

Příprava polévky

  • Čtyři velké cibule oloupeme, opláchneme a nakrájíme na půlkolečka.
  • V hrnci na polévku rozehřejeme tuk, přidáme cibuli a smažíme ji tak dlouho, až má zlatohnědou barvu.
  • Pak ji zalijeme litrem vývaru (třeba kuřecího, ten je nejčastěji v domácnostech k mání). Když vývar nemáme, zalijeme litrem vody a přidáme jednu kostku polévkového výtažku (na příchuti celkem nezáleží, protože chutnají všechny skoro stejně).
  • Přivedeme k varu, stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a patnáct dvacet minut vaříme.
  • Potom odstavíme a tyčovým mixerem cibuli dokonale rozmixujeme. (Ve starém receptu bylo místo mixování doporučeno cibuli propasírovat ostrým sítem, takže tento způsob může zvolit, kdo nemá mixer.)
  • Vrátíme na plotnu.
  • Ve smetaně rozmícháme dva žloutky a vlijeme do polévky. Když použijeme sladkou smetanu, můžeme polévku ještě provařit. Zakysanou smetanu raději jen prohřejeme k bodu varu, ale nevaříme, mohla by se srazit. Kdyby i přesto polévka jevila známky sražení (dělaly by se v ní „vločky“, vezmeme mixer a znovu promixujeme.
  • Dochutíme mletým pepřem, když máme, přidáme zelené koření.

Tato polévka je cibulí příjemně zahoustlá a tak plné a výrazné chuti, že by bylo „hříchem“ přidávat do ní ještě nějakou vegetu nebo jiné polévkové dochucovací prostředky („eček“ jsme v případě použití masoxu už beztak dali dost).

Příprava bílkové vložky

  • Zbylé bílky smícháme s hladkou nebo polohrubou moukou, aby vzniklo hustší, ale ještě tekuté těstíčko.
  • Těstíčkem naplníme mikroténový sáček.
  • V pánvi rozpálíme trochu oleje.
  • Ustřihneme růžek sáčku
  • a do oleje stříkáme drobné tvary – nudličky, hráčky, jak to vyjde.
  • Obrátíme,
  • vypneme přívod tepla a malou chvilku necháme opéct z druhé strany (je to velmi rychlé a hrozí snadné připálení).
  • Opečené tvary vybereme na ubrousek, aby vsákl přebytečný tuk.
  • Podáváme k polévce jako vložku, každý si dává podle chuti.

Při použití sladké smetany je polévka jemná, zakysaná smetana ji dodá „nabřesklou“ pikantní příchuť. Obě varianty jsou chutné.

Zanechte odpověď