Cikánská omáčka

Cikánská omáčka je pochutina, kolem níž je stále rušno. A to nejen u nás, ale například i v Německu, odkud k nám nejspíš tento konzervárenský produkt přišel. A přinesl si označení, kolem kterého se vedou spory. Český spotřebitel si na cikánskou omáčku zvykl. České hospodyňky se zařídily podle klasického rčení : “Když se dva perou, třetí se směje.“ Cikánskou omáčku zkrátka začaly vyrábět samy doma. Kolující recepty na cikánskou omáčku jsou odrazem české domácí kreativity.

Cikánská omáčka: Pochutina i polotovar

Cikánská omáčka je pikantní pochutina. Podává se:

  1. buď samotná – jako například kečup, barbecue omáčky, horčice, chutney a podobně.
  2. A nebo lze cikánskou omáčku použít jako základ pro další přípravu omáček k vařenému nebo grilovanému masu (nemá vlastní šťávu) nebo u nás populárních omáček určených k polití těstovin.

Cikánská omáčka má pikantní chuť. Té jí dodávají použité suroviny, v nichž dominují rajčata, cibule, papriky a okurky.

Spory kolem cikánské omáčky

Cikánská omáčka nemá kořeny u nás. Ale ani v romské kuchyni. A zatímco v Česku se začaly vést spory konzervárenských výrobců a právo používat pro výrobek označení „cikánská omáčka“, v sousedním Německu byl jádrem sporu výraz „cikánská“  v názvu.

Německo: Nesouhlas etnika

Výraz zigeuner (cikán, cikánský) má v Německu stejně pejorativní zabarvení, jako u nás. A právě proti tomuto slovu v názvu před časem vystoupilo Fórum Sintů a Romů v Hannoveru. K méně podstatným argumentům patřil i ten, že receptura „nemá kulinářské kořeny v kuchyni Sintů a Romů, ale spíš v kuchyni maďarské.“ Ostatní argumenty byly etického rázu.

Zástupci německého svazu výrobců potravin se ohradili, že název neodráží žádné známky diskriminace, ale jde o tradiční výrobek dodávaný pod tímto označením od roku 1903 a že po celou dobu veřejnost název přijímá vesměs kladně. V roce 2013 o sporu informoval server Týden.cz.

Česko: Kdo má právo na „cikánskou“

Ale česká média se už sedm let předtím zabývala jinou „causou cikánská omáčka“. Jednalo se o spor v Česku působících konzervárenských koncernů o to, kdo smí a kdo nesmí pro svůj produkt dodávaný na český trh používat označení „cikánská omáčka“.

Po dlouholetých sporech, do nichž se zapojilo několik firem, Úřad průmyslového vlastnictví značku „cikánská omáčka“ vymazal. Někteří výrobci omáčku přejmenovali (třeba na „živáňskou“), někteří inovovali sortiment a podobně.

Cikánská omáčka, složení

Otma – informace pro spotřebitele

Pikantní omáčka je skvělá zvláště jako ingredience a základ omáček či jako dochucení, výborně se hodí ke grilování. Sterilovaná kečupová omáčka se zeleninou.

Hlavní suroviny: voda, rajčatový protlak (110 g rajčat na 100 g omáčky), cukr, okurky (8,2 %hm.), ocet, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, cibule, paprika (2,5 %hm.), sůl, kořenící přísady.

Hamé: Sterilovaná kečupová omáčka se zeleninou.

Složení: voda, rajčatový protlak (110 g rajčat na 100 g omáčky), cukr ,okurky (8,2 %hm.), ocet, zahušťovadlo: modifikovaný škrob,cibule, paprika (2,5 %hm.), sůl, kořenící přísady (výtažky koření), koření.

G&G cikánská omáčka

Výborná a velmi pikantní až pálivá omáčka. Vhodná na grilování, k masu a k dalším pokrmům. Ohnivě pikantní, bez umělých aromat a konzervačních látek. Vyrobeno v Německu.

Cikánská omáčka: Domácké recepty

Recepty navzájem předávané českými hospodyňkami odrážejí naši typickou kuchařskou kreativitu. Výrobní postupy jsou ale shodné: zeleninu nakrájet, rozsekat a svařit do husta s kořenícími přísadami. Pro větší trvanlivost se nikdy nic nezkazí sterilováním – stačí 20 minut při 90 stupních.

Cikánská omáčka domácí I.

  • 1 kg rajčat, 0,5 kg cibule, 1 čajová lžička mletého pepře, 2 polévkové lžíce soli, 6 stroužků česneku, 1 čajová lžička karí koření, 50 g rozinek, 200 ml octa, 150 g cukru, 1 čajová lžička pálivé mleté papriky

Cikánská omáčka domácí II.

  • 2 cibulky střední nebo 1 velká, 1 paprika, jedno rajče, trocha rajčatového protlaku dle chuti, sůl, pepř, mletá paprika, 3 žampiony, 2 stroužky česneku, 100 g slaniny na nudličky , 2 větší sterilované okurky.

Cikánská omáčka domácí III.

  • 1  kg paprika, 1  kg cuketa, 500  g cibule, 1  lžíce sůl, 2,5  dl rostlinný olej, 4  lžíce sojová omáčka, 2  lžíce worcestrová omáčka, 5  sklenice kečup – ostrý nebo jemný.

Pikantní cikánská omáčka k okamžité spotřebě

  • 1 lžíce rajského protlaku, 100 g anglické slaniny, sůl a pepř, 3 sterilované okurky, 1 cibule, 3 žampiony, mletá sladká paprika, 2 zeleninové papriky, 3 stroužky česneku, 3 rajčata.
    Příprava: Slaninu nakrájíme na nudličky. Cibuli nasekáme nahrubo a česnek nakrájíme na plátky. Papriky nakrájíme na nudličky. Houby nakrájíme na plátky a okurky na nudličky. V hluboké pánvi zlehka osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme česnek, papriky, okurky a houby. Vše osolíme a zaprášíme mletou paprikou. Přimícháme rajský protlak a asi 4 minuty dusíme.
    Těsně před dokončením přidáme oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata. Dochutíme solí a mletým pepřem.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Zanechte odpověď