Co je chorizo

Chorizo, vysloveje se čorýzo, je španělský trvanlivý masný výrobek. Trvanlivosti se dosaženo sušením. Chorizo je vyrobeno ze rozsekaného syrového vepřového masa v kombinaci libového a tučného. Maso je okořeněno česnekem, chilli a paprikou a nadito do střívek – jako klobása nebo salám. Neudí se, ale suší, a nebo se tepelně upravuje ve specialitách španělské kuchyně.

Chorizo – sušená masná iberská specialita

Chorizo, my bychom možná řekli “klobásy chorizo” nebo “salám chozizo” jsou výrobkem typickým pro oblast Pyrenejského poloostrova a dále pro bývalé kolonie Portugalska a Španělska v Latinské Americe.

  1. Chrizo je trvanlivý masný výrobek, který není tepelně upraven, ani konzervován uzením.
  2. Rozmělněné vepřové maso (libové a v menším množství tučné) je ochuceno solí, česnekem, chilli a mletou paprikou, případně podle lokálních zvyklostí ještě jiným kořením (třeba oreganem).
  3. Maso je napěchováno do střívek a pak sušeno (zavěšeno v suchu a v proudícím vzduchu).
  4. Nebo se naplněná střívka nesuší, ale chorizo se okamžitě spotřebuje v nějaké tepelné úpravě – griluje se, vaří a podobně – podle konkrétního receptu.

Není chorizo jako chorizo

Chorizo má častokrát uzenou příchuť. Tu mu ale nedává uzení (jako u našich klobás nebo salámů), ale přídavek mleté uzené červené papriky. Ta také dává chorizu typickou temně červenou barvu. Druh a množství papriky činí různé druhy choriza chuťově odlišnými.

Druhy choriza se dále liší podle tvaru a podle použitého masa.

  • Chorizo serrano Chorizo se připravuje z domácích prasat.
  • Chorizo ibérico chorizo je specialita, na níž se používá maso z černého (iberského) prasete.
  • Chorizo ibérico de bellota je “odnož” chorizo ibérico choriza – z masa černých iberských vepřů krmených žaludy.

Chorizo: Rozlišení podle tvaru

  • Chorizo cular Chorizo: je v přírodním nebo umělém střevu s průměrem čtyři až šest centimetrů. Kusy bývají dlouhé přibližně půl metru a váží kolem jednoho kilogramu. Do expediční suchosti potřebuje tři až čtyři měsíce sušení.
  • Chorizo ristra/pepona: jsou menší “buřtíky”, které se navazují za sebou jako naše špekáčky. Jeden kus váží přibližně deset deka. V takovém tvaru bývají nesušená čerstvá choriza (chorizo fresco), která se hned dál tepelně upravují.
  • Chorizo sarta/ herradura Chorizo: má podkovovitý tvar, váží od tří set gramů do půl kilogramu, v průměru má asi 20 až 30 milimetrů. Suší se asi tři týdny.
  • Chorizo vela: Chorizo vela je “klobása” 20 až 40 centimetrů dlouhá, o průměru 20 až 30 milimetrů. Kusy váží 20 až 30 deka.

Jak se chorizo pojídá

Na tenká kolečka nakrájené chorizo je nejčastěji podáváno jako tapas, malé studené občerstvení. Dále se chorizo přidává do typických hispánských jídel:

  • polévky,
  • různé směsi s dušenými rajčaty
  • nebo třeba do tortil (tortilla de chorizo)
  • a do mnoha jiných pokrmů.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď