Co je kulér

Kulér je potravinářské barvivo, které dnes známe spíš pod názvem karamel. Vyrábí se řízeným zahříváním cukru, nic víc než cukr a vodu k jeho výrobě nepotřebujeme. Setkáváme se s ním často, používá se k barvení lihovin, piva, coly, masoxů, octu, polévek, těst na langoše, pizzy a podobně. Vyrobit si ho můžete i doma a upotřebit ho například při pečení cukrářských výrobků, případně v něm například vyluhovat koření a používat ho jako ochucené sladidlo.

Při správném skladování v uzavřené nádobě a na tmavém chladnějším místě vydrží kulér dlouhou dobu, počítejte klidně až jeden rok.

Ingredience

1 kg cukru krupice

1 l vody

Postup

Všechen cukr nasypeme do velkého a nejlépe vysokého hrnce a začneme ho na středně silném ohni zahřívat. Nemícháme, nebo případně jen trochu, aby se cukr rovnoměrně rozložil. Když se cukr začne rozpouštět, ztlumíme žár. Počkáme, až má barvu zlatavou až nazrzlou, v žádném případě nečekáme na tmavé barvy, protože to už by byl hořký. Okamžitě ho zalijeme litrem vody. Dáváme si pozor, cukr je rozehřátý a v kombinaci se studenou vodou dost prská, takže vodu lijeme rychle a z větší vzdálenosti.

Cukr, tedy už karamel, ihned ztuhne a přilepí se k hrnci. Nelekejte se, voda se začne zahřívat a karamelové tvary rozpouštět. Občas je promícháme a počkáme, až se rozpustí všechny, což trvá tak 2 – 3 minuty. Pak kulér necháme vychladnout a můžeme jej plnit do sklenic.

Zanechte odpověď