Co je kuřecí supreme

Termín supreme pochází z francouzštiny. Jako kuřecí supreme (francouzsky supreme de volaille) jsou označována kuřecí prsa bez kostí a kůže. Každé kuře má dvě porce supreme. Pokud s prsy zůstane spojené i křídlo, jde o kotletu (francouzsky cotelette de volaille). Dnes se ale určitě setkáte i s dalšími modifikacemi. Často například v receptech najdete u supreme kuřecí prso s kůží. My si připravíme kuřecí supreme s gratinovanými brambory.

Ingredience

Na gratinované brambory:

600 g brambor

350 ml plnotučného mléka

350 ml tučné smetany

1 nadrcený stroužek česneku

1 bobkový list

Pár snítek tymiánu

50 g másla

300 g nakrájených a očištěných hub

50 g sýru Gruyere

Sůl

Pepř

Na kuřecí supreme:

200 g změklého másla

Kůra a šťáva z jednoho citronu

Pár lístků nadrobno nakrájené hladkolisté petržele

Špetka sladké papriky

4 kuřecí prsa i s křídlem

1 nakrájená velká šalotka

1 nadrcený stroužek česneku

3 snítky tymiánu

Sůl

Pepř

200 ml kuřecího vývaru

Na servírování trocha olivového oleje

Postup

Prvně vyrobíme gratinované brambory: Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, ne více než tři milimetry. Mléko, smetanu, česnek a trochu bylinek a vložíme do velkého hrnce nebo kastrolu a přivedeme k varu, ochutíme solí a pepřem. Ztlumíme a necháme chvíli probublávat. Přisypeme brambory a vaříme je ve směsi asi deset minut. Potom je scedíme, smetanovou směs ale zachytíme do mísy, budeme ji ještě potřebovat. Zatímco se brambory vaří, v jiné pánvi na másle pár minut osmažíme houby. Ochutíme solí a pepřem.

Větší zapékací mísu vymažeme máslem, posypeme trochou tymiánu a trochou sýra, pak navrstvíme polovinu brambor, zalijeme trochou smetanové směsi, přidáme druhou polovinu brambor, opět přelijeme smetanovou směsí, a na vrch naklademe houby a zbytek sýra.

Pak pracujeme s masem: Dvě třetiny másla smícháme s citronovou kůrou a polovinou šťávy, petrželí, paprikou a trochou soli a pepře. Máslo vetřeme pod kůži kuřete, pak kůži znovu přiklopíme. Troubu předehřejeme na 200 – 220 stupňů. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla a kuře krátce ze všech stran osmažíme. Přidáme šalotku, česnek, tymián a vývar. Pak pánev s kuřetem, které je kůží nahoře, dáme do trouby nahoru, a pod něj zapékací mísu s bramborami. Obojí pečeme zhruba 25 – 30 minut. Pokud se nám zdá, že brambory ještě nejsou hotové, pečeme je déle.

Potom vyndáme obojí z trouby. Kuře sundáme z pánve, pánev s obsahem zahřejeme. Vymačkáme zbytek citronové šťávy a vše znovu vaříme. Potom omáčku propasírujeme.

Kuře při servírování rozkrojíme a přelijeme omáčkou. Podáváme s gratinovanými bramborami.

Zanechte odpověď