Co je zápara

Jste nadšenými pekaři různých druhů chleba či dalších druhů pečiva a chcete své pečení něčím ozvláštnit? Pak věnujte pozornost zápaře. Co se názvu týče, nic moc, obzvlášť v létě. Až ale záparu poznáte lépe, zjistíte, že příprava není složitá a hlavně že je zápara velmi zdravá.

Co to tedy je? Zápara jsou povařená nebo spařená zrna či semínka – pšenice, pohanky, ječmenu, lnu, sezamu, slunečnice či ovesných vloček. Obsahují spoustu minerálů a aminokyselin, takže nám rozhodně prospívají. Přidávají se do pečiva, kam uvolňují svou vlhkost. Pečivo je díky tomu déle měkké, čerstvé, krásně vláčné a chutné.

Příprava je snadná, vyžaduje jen trochu plánování. Ve stejnou dobu, kdy rozděláváme kvásek, se věnujeme i zápaře. Do misky nasypeme po lžičce zrn a semínek (inspirace viz výše), přidáme lžíci mouky a lžičku soli. Zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 12 hodin bobtnat. To, co nám za tu dobu vznikne, je zápara – rosolovitá hmota, který vypadá dost nechutně. Semena a zrna do sebe totiž absorbovaly vodu.

Při zadělávání těsta do něj pak záparu vmícháme (z ingrediencí na těsto vynecháme trochu vody a lžičku soli, kterou jsme předtím do zápary přidali). Zpracujeme s těstem a dále pokračujeme tak, jak to máme ve zvyku – necháme bochník kynout v ošatce a pečeme v troubě. Stejně tak lze záparu použít do jiných receptů s celozrnnou žitnou moukou, tedy různých housek či rohlíků.

Zanechte odpověď