Maminka, která kojí, potřebuje klid, dostatek spánku a vhodné jídlo. Při kojení by měla jíst pestrou stravu a dbát na to, aby v ní byla zastoupena zelenina, ovoce, ryby a mléčné výrobky. Energetickou hodnotu stravy by měla zvýšit zhruba o jednu čtvrtinu ve srovnání s obdobím před těhotenstvím.

V zájmu dítěte žádné stravovací „výstřelky“

Při kojení by žena měla chránit své tělesné zásoby vápníku, kyseliny listové, železa, mědi a vitaminu D jejich vyšším příjmem z přirozených potravinových zdrojů. Jestliže kojící matka striktně vynechává potraviny živočišného původu (vegetariánství, veganství, makrobiotika), pak by si měla uvědomit, že ohrožuje vývoj nervové soustavy svého dítěte a svůj styl stravování by měla konzultovat s pediatrem. Při kojení je nutné zcela vyloučit kouření, drogy a alkohol.

Při kojení je třeba jíst vyváženě

V době kojení je třeba jíst rovnoměrně, strava by měla být pestrá a smíšená, měla by obsahovat mléko, vejce i maso. Pokud je maminka vegetariánka, nebo například nesnáší mléko, je třeba se poradit s lékařem o vhodném doplnění stravy, tak aby dítěti nic nechybělo. Co se týče tekutin, není nutné, aby maminka při kojení pila výrazně zvýšené množství vody nebo jiných nápojů. Stačí, aby pila podle chuti. Případnou dehydrataci pozná podle sytějšího zabarvení moče. tak je třeba deficit dohnat. Tekutiny může doplňovat i šťavnaté ovoce.

Žena by měla jíst při kojení pestře, v jejím jídelníčku mají být obsaženy základní živiny. Živočišné tuky je dobré nahradit rostlinnými, ale to platí obecně, ne pouze při kojení. Tento prvek je nezbytný pro správný duševní i tělesný vývoj dítěte. Pokud musíte i pří kojení užívat léky, vždy se poraďte s lékařem.

Vitaminy, minerály, stopové prvky

Důležitým vitamínem, jehož spotřeba se při kojení zvyšuje, je vitamim E. Vyskytuje v potravě rostlinného i živočišného původu, a to v různé formě. Nejkvalitnější zdroj vitamínu E jsou olejnatá semena (ořechy, mák), sójové polotovary, obilní klíčky, takže je vhodné jíst je při kojení.  Doporučuje se omezit příjem rafinovaných potravin (cukr, bílá mouka, loupaná rýže a podobně) a naopak jíst při kojení více  celozrnných obilnin a olejnatých semen.

Kojící ženy mají rovněž zvýšenou potřebu všech minerálních látek a stopových prvků, především vápníku, železa, zinku. Důležité je jíst při kojení mořské ryby a jiné produkty, které zajišťují přísun jodu.

Jelikož je vitamin D nezbytný pro růst a výstavbu kostry, potřebují ho kojící ženy větší množství. Potřeba vitaminu D u normálních dospělých osob je obvykle hrazena tím, že se lidé vystaví slunečnímu záření. Dále je obsažen v rybách a ve vnitřnostech, zejména v játrech.

Podobná potřeba nastává i u vápníku. Žena by při kojení měla denně vypít zhruba litr a půl mléka či jíst adekvátní množství jiných mléčných výrobků,

Správně jíst a nepřestávat kojit

Při vyváženém stravování nastane skutečný nedostatek mateřského mléka jen málokdy. Často se na tom podílí spíše nejistota, s níž žena přistupuje ke kojení (například zda toho vůbec bude schopna, zda to nebude bolet a podobně), nebo předčasné dokrmování umělou výživou. Jedno pravidlo ale platí stoprocentně: Čím častěji žena kojí, tím více mléka se tvoří. Kojení matka nemusí přerušit ani v době své případné nemoci. Je-li například nachlazena, kojení je pro dítě významným zdrojem protilátek.

Víte, že…

kojící žena potřebuje o 500 kalorií za den více než před počátkem těhotenství?
kojící maminky by měly užívat denně asi 250 miligramů vitaminu C?
banány obsahují mnoho draslíku (393 mg/100 g) a hořčíku (36 mg/100 g)? Proto by je jako doplněk stravy měly maminky jíst při kojení.