Co se se zbytky pečeného vepřového masa

Když v domácnosti zbude pečené vepřové maso, není to vůbec žádná tragédie. Spíš naopak. Zbylé pečené vepřové maso poslouží jako základ pokrmů, které bychom jinak neudělali. Proč? Bude vysvětleno. Jestli je libové nebo tučné,plece, pečeně nebo z boku, to nerozhoduje. K upotřebení je jakákoliv sorta pečeného vepřového masa.

Co se se zbytky pečeného vepřového masa

Vepřové pomazánky

Když s pečeným vepřovým masem zbyla ještě nějaký vypečená šťáva (může být zrosolovatělá), a nějaké vypečené sádlo, tím líp.

Všechny masové zbytky se pomelou na masovém strojku. Ještě lepší je masové zbytky rozmixovat na hladkou fáš. Je-li maso bez tuku, rozmixujeme i úměrné množství dobrého vepřového sádla – svůj ke svému.

  • Semleté maso stačí dochutit solí a třeným česnekem.
  • Nebo drceným kmínem, paprikou a česnekem.
  • Případně jen solí, pepřem a lžičkou hořčice.

Nic víc se do pomazánky nemusí přidávat. Mnohdy „méně znamená více“. Cibuli, pálivou papriku, kyselou nebo jinou zeleninu je lepší přikládat zvlášť. A´t si dá každý podle chuti, Z rozpačitého zbytku vznikne dobrá večeře.

Hašé ze zbytku pečeného masa

Hašé (z francouzského „hachée“, nesklonné slovo středního rodu, stejně jako filé, pyré, želé, thé, dražé) je úprava tepelně zpracovaného masa. Má konzistenci lehce roztékavou, zahuštěnou. V našich krajích je zvykem podávat hašé s bramborami, ve Francii se tam oblíbené hašé podává s čerstvým pečivem. U nás se maso na hašé obvykle mele, ve Francii uvařené nebo pečené maso nejdřív rozeberou na vlákna a ta pak jemně posekají. Jeden z možných receptů na hašé:

  • 500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa, 30 g strouhanky, 125 ml mléka, 30 g sádla, 20 g cibule, 3–4 lžíce hovězího vývaru, 1 žloutek, sůl a pepř.
    Příprava: Maso buď pomeleme, nebo rozebereme na vlákna a pak jemně nasekáme. Přidáme v mléce navlhčenou strouhanku. Na sádle necháme zezlátnout jemně nakrájenou cibuli. K ní se přidá maso. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek.
    Podáváme bramborami (třeba šťouchanými) nebo s topinkami. Vhodnou přílohou je různě upravené kysané zelí (i vařené) nebo nakládaná zelenina (okurkami počínaje).

Játrový prejt se zbytkem pečeného vepřového masa

Zbylé pečené maso je jako dělané na prejt. V jiném případě bychom na prejt museli maso předem uvařit.

  • Na prejt bude ještě třeba: kousek syrových jater (v podstatě jakýchkoliv, nebudeme dělat jitrnice, ale levný oběd), bílé pečivo (nahradí buchtu do jitrnic), trochu vývaru nebo vody na zvlhčení, česnek, sůl, pepře, majoránka a mletý zázvor.
    Příprava: Pečené maso posekáme na drobné kousky, syrová játra umeleme. Protože opravdu chceme jen chutně zpracovat zbylé pečené maso, není třeba příliš striktně dodržovat poměr masa a jater, jako by to bylo třeba u prejtu do jitrnic. Může jich být od jedné třetiny až po stejnou váhu jako je masa. Záleží na chuti.
    Tvrdší pečivo nakrájíme, pokropíme tekutinou (voda, mléko, vařící se polévka…), rozmělníme a přidáme k masu. Okořeníme solí, černým pepřem, majoránkou a na špičku nože mletým zázvorem. Ten dává prejtu specifickou chuť.
    Vložíme do sádlem vymazaného pekáčku, svrchu poklademe malými kousky sádla a dáme péct při 180 až 200 °Celsia. Podáváme bramborami a vařeným kyselým zelím, za studena s chlebem.

Masový nákyp

  1. Rozemeleme zbylé maso,
  2. přidáme dvě tři syrová vejce, malou osmaženou cibuli. sůl, pepře a hrst nebo dvě hrsti strouhanky. Lze přidat i třeba sterilovaný hrášek bez nálevu.
  3. Vlijeme do vymazaného pekáče, pokropíme tukem a pečeme, dokud není nákyp uprostřed tuhá.
  4. Podáváme s bramborami, ale báječně chutná i bramborovou kaší.

Masové knedlíčky do polévky

  • Máme-li jen malý kousek zbylého masa, mohou se z něj udělat knedlíčky do polévky. Postupujeme naprosto stejně jako u knedlíčků játrovách: umlet, přidat vejce, strouhanku, česnek, sůl, pepř a majoránku. Vypracovat tužší těstíčko a do vroucího bujonu vykrajovat malé noky. Případně rukou vytvarovat kouličky a zavařit je do vývaru.

Co dál se se zbytky pečeného vepřového

Zbylým pečeným vepřovým mase lze obohatit:

Zbylé pečené maso nás mnohdy přiměje k přípravě takového jídla, kde je předchozí tepelná úprava masa nutná, a tak bychom byli „pohodlní“ připravovat je předem.

Foto: (jez)

Zanechte odpověď