Co ze starých tvrdých rohlíků

Zbyly vám doma rohlíky a už to mají za sebou? Nezoufejte, i takové pečivo ještě lze zužitkovat. Nejjednodušší je staré rohlíky pomlít na strouhanku a až budete někdy třeba obalovat řízky, budete ji mít připravenou. Pokud ale strouhanku nepotřebujete nebo řízkům neholdujete, můžete rohlíky využít jinak. Třeba na žemlovku. Tato tradiční česká pochoutka, nazývaná také zemlbába (nejspíš z německého semmel – houska), nezklame. Množství ingrediencí vyjde na jeden větší pekáček velký zhruba 30 x 25 x 5 cm, takže přibližně na šest porcí.

Ingredience

Asi 1/2 kg starých rohlíků

700 ml mléka

Vanilkový pudink

3 vejce

250 g tvarohu

6 středních sladších jablek

Velké zlaté rozinky

Vanilkový cukr

Hnědý cukr

Skořice podle chuti

Krájené mandle

100 g másla

Postup

Rohlíky nakrájíme na tenké plátky. Ty namáčíme v mléce, ve kterém si předtím rozmícháme jedno vejce a vanilkový pudink. Plátky skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku. Tvaroh rozmícháme se dvěma vejci a hnědým cukrem (množství podle vaší chuti). Tvarohovou směs nandáme na rohlíky a vytvoříme tak druhou vrstvu. Jablka okrájíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Třetí vrstvu uděláme z nich. Povrch jablečné vrstvy posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami. Poslední vrstvu opět uděláme z tenkých plátků rohlíků.

Pokud nám zbude mléko, polijeme s ním ještě vánočku na povrchu. Posypeme krájenými mandlemi, poklademe tenkými plátky másla a dáme péct přibližně 30 – 40 minut na 180 °C dozlatova. Občas během pečení koukneme do trouby, pokud žemlovka zlátne dřív, vyndáme ji. Jinak by se mandle spálily.

Zanechte odpověď