Pokud očekáváte, že v létě přijedete někam do Splitu a v nejbližší restauraci si dáte dalmatské čufty, budete mít smůlu. Žádný Chorvat tento název nejspíš znát nebude, protože je ryze českým výmyslem. Něco jako ruské vejce nebo španělský ptáček. Češi dávají do dalmatských čuft leccos: lečo, okurku, hrášek, papriku. V originále se ovšem tyto koule z mletého masa v rajské omáčce jmenují polpete, do Chorvatska přišly zpoza moře – z Itálie a v různých regionech mají různé varianty, většinou však jednoduché: omáčka je ochucena bylinkami, někde také vínem nebo kořenovou zeleninou.

Ingredience

700 g rajčat v plechovce

450 g mletého masa

1 vejce

1 lžička mleté papriky

Půl lžičky muškátového ořechu

Sůl

Pepř

Půl lžičky bazalky

1 lžičky oregana

Půl lžičky nakrájené čerstvé petržele

5 stroužků česneku

100 g strouhanky

Olivový olej

Postup

Pokud je sezona, můžeme samozřejmě místo rajčat z plechovky použít čerstvá rajčata, která spaříme ve vroucí vodě a oloupeme.

Na kuličky smícháme mleté maso s dvěma rozmačkanými stroužky česneku, mletou paprikou, muškátovým ořechem, oreganem, petrželí, vejcem a strouhankou. Zpracujeme v menší koule, kdyžtak si pomůžeme namočenýma rukama, případně přidáme trochu strouhanky, pokud se koule moc lepí. Koule smažíme na olivovém oleji, dokud nejsou zlatavě hnědé.

V další pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme rajčata a zbytek rozmačkaných stroužků česneku, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Necháme probublávat pár minut. Podáváme dohromady, například s těstovinami.