Datlová pasta: Použití a recepty

Datlová pasta je sladidlo vyrobené z datlí. Používá se všude, kde by se použila jiná sladidla – řepným cukrem počínaje, stevií například konče. Nesladit bílým rafinovaným cukrem je jeden z životních stylů prvních dekád 21. století. Volba, čím sladit, je na každém. Co všechno lze datlovou pastou sladit?

Když nechceme sladit cukrem

Datlová pasta je jedním ze sladidel ryze přírodního původu. Je využívána pro přímou spotřebu, ale také do vařených pokrmů a pečiva. Datlovou pastu je možno si koupit, a nebo si ji také můžeme vyrobit doma. Vyrábí se pouze z datlí. Datlový cukr je výsledek krystalizace cukrů v datlích. Používá se jako náhrada bílého rafinovaného cukru, hnědého nerafinovaného řepného cukru, cukru třetinového, cukru javorového a dalších druhů cukrů.

Suché datle – koncentrovanější obsažené látky

Datle jsou plody datlovníku, což je druh palmy dorůstající do výšky až třiceti metrů. Datle a datlové produkty jsou důležitou výživovou složkou v zemích severní Afriky a na Blízkém východě. V zemích původu se datle konzumují syrové. Jako i v případě jiného ovoce jsou v sušených datlích minerální látky, cukry a vitaminy koncentrovanější.  Deset deka sušených datlí obsahuje 277 kcal.

Nejen sladká chuť a rychlá obnova energie jsou klady sušených datlí. Sušené  datle mají i jiné přínosy pro organismus. Uvádí se, že jsou datle bohaté na:

Zdravotní přínos datlí

O datlích se můžeme dočíst, že:

  • Datle pomáhají udržet mysl ve stavu koncentrace, proto se doporučují studentům a duševně pracujícím lidem.
  • Datle prospívají při snižování krevního tlaku.
  • Datle stimulují spánek, doporučují se při nespavosti. Látky v nich obsažené se údajně v těle přeměňují na serotonin a ten následně na hormon melatonin, jež podporuje navozování spánku
  • Obsahují vitamin K, jejich konzumace přispívá dobrému stavu pokožky a vlasů.
  • Pomáhají při žaludečních problémech

Připomíná se ovšem také:

  • že se v datlích vyskytuje tyramin, o němž je známo, že u náchylných lidí způsobuje migrény. 
  • Časté pojídání sušených datlí přispívá k tvorbě zubního kazu a k nemocím dásní, neboť vlivem bakterií v ústní dutině cukr obsažený v datlích snadno kvasí.

Jak vyrobit datlovou pastu

Domácí datlová pasta se připravuje rozmixováním nabotnalých sušených datlí. Poměr vody a datlí se doporučuje 1 : 1, ale ve vahových, nikoliv objemových jednotkách. Čili například 200  gramů sušených datlí a 200 g (= 200 ml) vody.

  1. Sušené vypeckované datle je nejdřív třeba spařit, promíchat, vodu vylít a teprve pak znovu zalít odměřeným množstvím vroucí vody.
  2. První spaření se dělá z hygienického důvodu, protože „cesta datlí z palmy na spotřebitelský stůl“ nevede zrovna sterilním prostředím.
  3. Vodou zalité datle se nechají asi deset minut bobtnat a pak se do jemna rozmixují.

Datlovou pastu lze uchovávat v uzavřené nádobce v lednici, případně ji lze sterilovat obvyklým způsobem. Pak je její trvanlivost značně vyšší.

Použití datlové pasty

Datlovou pastou se sladí dezerty, jogurty, tvarohové krémy, pudinky, náplně moučníků a sušenek, litá těsta (perníková), těsta na keksy, zálivky na ovocné i zeleninové saláty. Ve vodě rozmíchaná datlová pasta dochucená citronem se pije jako energetický nápoj.

Energetické tyčinky

  • 40 g kustovnice, 20 g sušeného kokosu, 40 g ovesných vloček, pasta z 300 g sušených datlí.
    Příprava: Všechny ingredience poctivě smícháme. Uložíme do chladu a když směs ztuhne, tvarujeme z ní tyčinky a zabalíme do celofánu nebo mikroténu.

Zanechte odpověď