Domácí chleba do trouby

Český chleba, na který jsme zvyklí, se obvykle peče ze směsi žitné a pšeničné mouky. Není to práce, která je hotova za deset minut, příprava chleba vyžaduje čas a píli. A lásku, řekly by naše prababičky, které si na venkově pekly chleba samy. I když je současná nabídka pekařských výrobků velmi pestrá a obchody ve městech, kde lze chleba koupit, mají otevřeno skoro každý den, někdy nás láká představa doma upečeného chleba. I když některé domácnosti disponují moderními domácími pekárnami, lze domácí chleba upéct i v troubě.

Pec nám spadla…

Dřív se domácí chleba pekl v pecích, které se předem dobře vytopily. Z pece se mohou v současné době radovat jen chalupáři, ale jen ti, kteří při rekonstrukci chlebovou pec zachovali či zrekonstruovali. K pečení chleba v troubě si musíme vystačit s elektrickým zařízením. Péct chleba v plynové troubě je dost problematické, ale někdo to také dokáže. Zkušení domácí „pekaři“ doporučují do trouby postavit rendlík s horkou vodou, který chlebu zajistí zlatavou kůrku. Je rovněž s poměrně dobrými výsledky vyzkoušeno péct domácí chleba i v remosce.

Chlebový kvásek. Ale kde ho vzít?

Typickou chuť a vůni dává českému chlebu žitná mouka a pekařský kvásek. Zatímco žitnou mouku můžeme koupit (v prodejnách zdravé výživy nebo ve větších marketech v oddělení zdravé výživy), s kváskem je trochu problém. Dá se sehnat jedině v místě, kde sídlí pekárna, která jej k výrobě chleba používá (což není každá pekárna). Zeptáme se ve firemní prodejně pekárny. Jednodušší situaci mají obyvatelé severních oblastí východních Čech, kde je zvykem vařit krkonošské kyselo. To jsou Orlické hory, Krkonoše, Jizerské hory a města v jejich podhůří. Tam lze v určité dny kvásek koupit – obvykle v pekařstvích, v menších prodejnách potravin nebo v bufetech.Máme-li štěstí, můžeme si kvásek koupit jako suvenýr při návratu z dovolené na horách.

Domácí chlebový kvásek

Když nemáme možnost kvásek koupit, lze jej vyrobit doma. Musíme ale začít s určitým předstihem, protože zrání kvásku trvá několik dní.

  1. Do vyšší nádoby s víkem (třeba čtyřlitrové zavařovačky) dáme asi 200 gramů žitné mouky a zalijeme hrnkem (2,5 deci) vlažné vody. Rozmícháme a necháme při pokojové teplotě stát.
  2. Druhý den přidáme asi 100 gramů žitné mouky a další hrnek vlažné vody.
  3. Třetí den opět 100 gramů mouky, ale už jen půl hrnku vody.
  4. Totéž čtvrtý den.
  5. Pátý den by měl kvásek připraven pro použití.

Přidané suroviny vždy dobře zamícháme delší vařečkou. Nádoba musí být přikryta, vůně kvasící hmoty přiláká octové mušky. Chleba zaděláváme z žitné mouky nebo ze směsi žitné, pšeničné respektive celozrnné či špaldové mouky.

Domácí chleba do trouby – z kvásku

Chleba se tradičně zadělával večer a pekl ráno.

  • Večer před pečením promícháme 150 g chlebového kvásku, s půl kilogramem žitné chlebové mouky a litrem vlažné vody, aby vzniklo řidší těsto. Přikryté čistou utěrkou necháme ve velké míse kynout.
  • Druhý den (nebo tak po osmi hodinách) přidáme půl kilogramu pšeničné mouky a půl kilogramu pšeničné chlebové mouky (dá se koupit ve větších marketech),  dvě lžičky soli, tři lžičky kmínu a na vále rukama důkladně vypracujeme středně tuhé těsto. Když se lepí, podsypáváme moukou.
  • Vrátíme do mísy a necháme asi tři hodiny kynout.
  • Pak vytvarujeme dva bochníky nebo veky (šišky) a znovu necháme alespoň hodinu kynout. Ideálně v podmoučené ošatce.
  • Rozpálíme troubu na nejvyšší stupeň spolu s plechem na pečení.
  • Na plech dáme chleby.
  • Na spodek trouby postavíme kastrolek s horkou vodou.
  • Asi pět minut pečeme při nejvyšší teplotě, pak ji snížíme na 200 stupňů a pečeme asi 50 minut až hodinu.

Chleba bez kvásku

  • V míse promícháme 1 kg žitné mouky se stejným množstvím hladké pšeničné mouky.
  • Do důlku uprostřed mouky rozdrobíme 170 gramů droždí (čtyři balíčky) a zalijeme 200 mililitry vlažné vody.
  • Droždí smíchané s vodou necháme pět minut kynout v mouce.
  • Potom přiléváme 800 ml vlažné vody se lžící octa a lžící soli.
  • Vypracujeme těsto a na teplém místě necháme hodinu kynout.
  • Na pomoučeném vále potom těsto prohněteme a rozdělíme do dvou bochníků nebo vek, které položíme na pomoučený plech.
  • Necháme kynout ještě 15 až 20 minut.
  • Povrch potřeme slanou vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 stupňů Celsia.
  • Když začne chleba červenat, zmírníme teplotu na 140 stupňů a ještě 40 minut dopékáme.
  • Po vyjmutí ihned potřeme vodou.

Zanechte odpověď