Domácí focaccia

Focaccia, pocházející z Itálie, se pravidelně objevuje na pultech už i u nás. Pečený chléb s olivovým olejem ochucený většinou bylinkami, česnekem či dalšími přísadami, je poměrně snadný. S tímto receptem si ho pohodlně můžete připravit také doma.

Nezapomeňte, že olej na focacciu by měl být kvalitní a každopádně olivový. Bylinky vezměte podle chuti, v tomto receptu využijeme rozmarýn a tymián, klidně ale přidejte ty, které máte rádi (bazalku, oregano, a tak dále). Hodit se nám bude také česnek. Množství uvedené v receptu vystačí na plech o velikosti 20 x 30 cm.

Ingredience

120 ml olivového oleje extra virgin

2 stroužky česneku

1 lžíce čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu

1 lžíce čerstvého nebo 1 lžička sušeného rozmarýnu

Čtvrt lžičky čerstvě mletého černého pepře

235 ml teplé vody

Sáček sušeného droždí (asi 2 a čtvrt lžičky)

Čtvrt lžičky medu

325 g hladké mouky

1 lžička soli

Postup

Na pánvi smícháme olivový olej, rozmačkaný česnek, tymián, rozmarýn a černý pepř. Necháme na mírném ohni vařit asi 5 až 10 minut tak, aby směs byla aromatická, ale česnek se nepřipálil. Odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme teplou vodu, droždí a med. Necháme asi 5 minut stát, pak přidáme mouku a 60 ml oleje s česnekem a bylinkami. Párkrát promícháme a opět necháme stát asi 5 minut. Směs zamícháme do zbývající mouky, přidáme sůl a hněteme těsto 10 až 15 minut, dokud nebude jemné a měkké. Přendáme do mísy vymazané olejem, zakryjeme ručníkem, přeneseme na teplé místo a necháme zhruba hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 230 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a vymažeme 2 lžícemi olejové směsi. Pak na něj vyklopíme těsto a roztáhneme ho po celém povrchu. Prsty vyhloubíme menší důlky, aby byla focaccia trochu hrbolatá. Potřeme zbytkem olejové směsi. Necháme na plechu kynout ještě 20 minut a pak 15 až 20 minut pečeme, dokud není focaccia zlatavě hnědá.

Zanechte odpověď