Džem z aronie

Marmelády nebo džemy z arónie jsou poměrně efektivním a rychlým způsobem, jak zpracovat plody černoplodce temnoplodého. Produkty z arónie mají ne pouze zajímavou chuť, ale rovněž obsahují množství zdraví prospívajících látek. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že produkty z arónie obsahují značnou dávku cukru, s čímž je třeba při spotřebě a konzumaci počítat.

Arónie, česky temnoplodec temnoplodý

Arónie, temnoplodec, černá jeřabina, je dřevina z rodiny růžovitých. Často se pěstuje jen k dekorativním účelům – k ozelenění veřejných prostranství, k lemování cest a silnic nižšího řádu. Kvete čistě bíle v květnu, plody dozrávají koncem srpna až v září, záleží na přírodních podmínkách. Jsou v syrovém stavu tuhé a trpké. Tepelnou úpravou změknou.

Uváděný obsah látek v aronii

V různých tabulkách se uvádí, že plody aronie obsahují:

Z minerálních látek to je draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, molybden, kobalt, jod, fluor, antokyanová barviva.

Plody aronie jsou vhodné zejména pro:

Hlavně včas sklidit

Pěstitelé aronie mají každoročně jen jednu velkou starost – sklidit zralé a neomoklé aronie dřív, než se do nich pustí ptactvo, které je má v oblibě. Naštěstí není třeba se zpracováním plodů nijak pospíchat. Po utržení vydrží v chladném a suchém prostředí až několik týdnů.

V případě aronií není třeba čekat, až je „přejde“ mráz, jak se to doporučuje třeba u trpkých trnek. Aronie mrazem nezesládne, ovšem do prvních mrazíků na stromě asi nic nezbude (sklidí již připomínaní ptáci). V kuchyni mají aronie stejné využití, jako jiné plody podobných vlastností, třeba jeřabiny či brusinky.

Marmeláda a džem z aronie

Marmeláda z arónie

  • 1500 g třapin zbavených a omytých plodů aronie podlijeme 200 ml vody a pod pokličkou uvaříme do měkka.
    1. Pro jemnou marmeládu propasírujeme přes ostré síto.
    2. Komu by nevadila hrubší struktura zavařeniny, může jen do hladka rozmixovat.
    3. Kombinovat lze i oba způsoby – nejprve rozmixovat, a pak propasírovat. Práce s pasírováním je pak snadnější.
    Touto činností se získá přibližně jeden kologram (jeden litr) protlaku. Znovu jej nalijeme do kastrolu, přivedeme k varu a přidáme 800 g cukru, do nějž jsme rozmíchali dva balíčky pektogelu. Ten je nutný, aby marmeláda dostala potřebnou viskozitu. Cukr protlak zchladí, takže znovu uvedeme do varu a asi čtyři minuty vaříme.
    Dál postupujeme běžným způsobem: buď vřelou marmeládu naléváme do vypařených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme. Nebo necháme vychladnout a naplněné sklenice obvyklým způsobem sterilujeme.
    Existují recepty, které doporučují do marmelády z aronie přidat nějaké koření: skořici, badyán, vanilku, rum… Takový produkt je ovšem náchylnější ke kažení (sterilace je tedy nutná), ale také se nehodí ke všem účelům – je dobrý na promazání perníků, rolád a podobně, ale pro přímou spotřebu (na pečivo) je příliš aromatický a brzy se „přejí“.

Džem z aronie

  • Džem je produkt, který obsahuje průsvitný ovocný rosol a celé ovoce (nebo jeho kousky). Příprava džemu z aronie je pracnější a výsledek měně jistý než u marmelády.
    Jeden kilogram plodů aronie nasypeme do kastrolu a prosypeme 800 g krystalového cukru a na 12 hodin uložíme na chladné místo. Aronie trochu pustí šťávu. Aby ji bylo víc, dáme druhý den kastrol do trouby a při 150 stupních Celsia dusíme alespoň půl hodiny. Mohli bychom je také dusit na plotně, ale muselo by to být při velmi nízké teplotě, aby se cukr nepřipálil, trouba je jistější.
    Jakmile jsou plody aronie měkké, přisypeme do kastrolu 200 g cukru, do kterého jsou zamíchány dva balíčky pektogelu. Přivedeme k varu, čtyři minuty provaříme – a můžeme nakládat do vypařených malých skleniček. Když to nestihneme, dokud je džem vřelý, musíme sterilovat.
    Jako u marmelády, také pro džem je prospěšnější, když jej ničím dál neochucujeme. Džem z aronie pak bude mít přirozenou výtečnou chuť použitého ovoce a bude mít univerzální použití.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď