Francesinha

Francesinha je oblíbený sendvič z města Porto, kde se prodává opravdu na každém rohu. Název znamená „malá Francouzka“. Sendvič prý vymyslel Portugalec de Silva se vzpomínkou na přitažlivé a barevně oblečené krásné francouzské dívky, které se lišily do tmavé barvy se oblékajících Portugalek. Typickým pro francesinhu je její přeliv z tomatu a piva a také nejednotnost – receptů na její výrobu je opravdu spousta. Jeden si představíme v tomto článku.

Ingredience (na 1 sendvič)

2 plátky bílého chleba

1 linguica – portugalský salám nebo jiný suchý salám

1 klobáska

1 plátek vepřového

2 plátky šunky

7 nebo 8 tenkých plátků sýra

Na omáčku (na 4-5 sendvičů):

2 plechovky piva

4 dcl polotučného mléka

1 dcl whisky

2 dcl rajčatové passaty

1 bobkový list

1 střední mrkev

1 plátek vepřového

2 kostičky masoxu

2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce mléka

Sůl

Pepř

Piri piti (eventuálně)

Postup

Všechny ingredience na omáčku (kromě piri piri a kukuřičného škrobu) vložíme do hlubokého kastrolu nebo pánve a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny na středním plameni. Ochutíme solí a pepřem, vyndáme mrkev, bobkový list a vepřové.

Rozpuštěný kukuřičný sirup přidáme k omáčce a opět přivedeme k varu. Pokud se nám omáčka zdá stále příliš řídká, přidáme ještě trochu. Omáčka by ovšem neměla být ani moc hustá, ideálně by po nabrání na dřevěnou lžičku měla kapat. Odstavíme z plotny a ochutíme omáčkou piri piri.

Salám linguica, klobásku i vepřové z obou stran osmažíme nebo ugrilujeme. Klobásku i salám linguica překrojíme napůl a pak ještě jednou na čtyři stejné části. A dáme se do vrstvení.

Na plátek bílého chleba položíme plátek sýra, pak šunky, čtyři kousky salámu linguica, vepřové, klobásku, plátek šunky, sýra, plátek chleba a opět sýr. Další plátky sýra dáme z každé boční strany sendviče – pokud nedrží, přichytíme je párátky, která vyndáme, až se sýr rozpustí. Poslední plátek sýra můžeme dát opět na vrchní stranu sendviče.

Sendvič na krátkou chvíli vložíme do mírně předehřáté trouby, stačí do doby, než se sýr začne rozpouštět. Vyndáme ho a přelijeme horkou omáčkou, spodek sendviče by měl přímo plavat. Servírujeme s hranolky, pivem a sendvič dále přelíváme omáčkou, pokud máme chuť.

Zanechte odpověď