Histaminová intolerance je typ potravinové alergie (nesnášenlivosti), kterou zapřičiňuje nedostatečná tvorba enzymu diaminooxidázy. Lidé, kteří trpí histaminovou intolerancí musí změnit své stravovací návyky a vyvarovat se (nebo alespoň rapidně snížit množství) potravin s vysokým obsahem histaminu. Potravinová nesnášenlivost typu histaminová intolerance vyvolává reakce organismu na příjem potravy s vysokým obsahem histaminu. Může se projevovat alergickou rýmou, průjmy, bolestmi břicha, dušností.

Jedná se o typ alergie

Histamin lidské tělo odbourává ve střevech. Na rozkladu histaminu se podílí enzym diaminooxidáza. Jestliže však organismus člověka produkuje malé množství tohoto enzymu, histamin se hromadí v těle a způsobuj potíže obvyklé u alergických reakcí: ekzémy, vyrážky, průjmy, rýmu, svědění kůže, akutní dýchací obtíže, pokles krevního tlaku, bolesti hlavy či břicha. Histaminová intolerance je v některých případech spouštěcím faktorem pro astma.

Jako i u jiných alergií, i v případě histaminové intolerance je reakce a průběh u každého postiženého člověka jiná. U všech lidí má ale na průběh reakce vliv množství přijatého histaminu. Jedná se přímou úměru – čím víc histaminu v potravinách člověk přijme, tím větší jsou jeho obtíže.

Léčba histaminové intolerance

Na zmírnění potíží způsobených histaminovou intolerancí jsou podávány léky obecně nazývané antihistaminika. Zamezují účinkům histaminu, takže zabrání rozvoji alergické reakce. Jsou to léky užívané i při jiných alergiích. Mají tlumivé účinky, nemohou je užívat lidé, kteří vykonávají práci vyžadující soustředění, a nebo řidiči. Proto jsou pro některé lidi nevhodné. Těm je doporučováno vyvarovat se potravin s vysokým obsahem histaminu.

Čemu se vyhýbat

  • Histamin se vyskytuje především v potravinách, u nichž proběhla fermentace (například zelenina konzervovaná mléčných kvašením – kysané zelí, okurky a podobně).
  • Vysoké množství histaminu mají i některé ryby (histamin se tvoří při skladování a jeho množství může vyvolat až otravy). Rybí konzervy by proto měli lidé trpící histaminovou intolerancí úplně vyloučit z jídeníčku.
  • Nebezpečné jsou rovněž trvanlivé salámy (typu „uherák“ například), trvdé sýry, čokoláda, pekařské kvasnice a výrobky droždí obsahující, víno a pivo.

Histamin v lidském těle

Histamin si lidské tělo dokáže v potřebném množství vytvořit samo. Tento hormon působí mimo jiné na hladké svalstvo – způsobuje děložní stahy (kontrakce). Příznivě působí při vysokém krevním tlaku – rozšiřuje cévy.

Na druhou stranu ale jeho nadměrné uvolnění způsobuje astmatický záchvat (zúžení průdušek) a kopřivku.