Díky novějším vědeckým výzkumům přestaly být houby považovány za pouhou pochutinu či koření a dnes jsou i odborníky na výživu ceněny jako zdroj některých vitaminů, stopových prvků a pro lidský organismus nezbytné vlákniny. Velmi významná je z tohoto hlediska například hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus), která navíc roste i v době, kdy ostatní houby už nejsou k mání. Hlíva ústřičná je kuchyňsky využitelná jako jiné houby. Nabízíme nejlepší recepty.

Hlíva ústřičná: Pochoutka i lék

Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace hlívy má pozitivní vliv na regulaci hladiny tuků a cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje zinek, mangan, měď, vitaminy B a D. Zvláště cenný je obsah vitaminu B12, který pomáhá zabraňovat poruchám krvetvorby. Olej obsažený v hlívě má značný podíl nenasycených mastných kyselin, jež se svým složením podobají rostlinným tukům. Zde je podle odborníků jedna z příčin ochranného působení této houby na cévy.

Hlíva ústřičná: Nejlepší recepty

U hlívy se sbírají hlavně klobouky. Nožky, (třeně), raději usušíme a pak rozdrtíme na prášek, třeba v mixéru, bývají totiž tuhé. Prášek ze sušených nožek uchováváme ve sklenici se šroubovým uzávěrem. Používáme do bramboračky, do gulášů i rizota. Plodnice jsou vynikající obalené a smažené, dobře se konzervují jako saláty, ale dají se dokonce i udit. Uzená hlíva je skutečná lahůdka pro znalce. Hlíva se nejčastěji po vyuzení naloží, pak se dále zpracovává. Mezi mykology koluje recept nestora oboru Miroslava Smotlachy.

Uzená hlíva ústřičná

  • Čerstvé plodnice hlívy, olivový nebo slunečnicový olej, celý černý pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list, kuličky jalovce, sůl.
    Příprava: Klobouky čerstvých hlív narovnáme do kameninové nádoby po vrstvách, každou vrstvu plodnic posolíme zvlášť pečlivě. Necháme nasolené nejméně 2 hodiny. V domácí udírně zatopíme, nejlépe švestkovým, višňovým nebo hruškovým dřevem, a dobře ji vyhřejeme. Nasolené plodnice hub lze udit rozložené na sítu nebo zavěšené na háčky. Udíme asi 1,5 hodiny. Takto vyuzené hlavičky hlív naskládáme do sklenic, zalijeme kvalitním olejem, do kterého jsme předem dali vylouhovat výše uvedené koření.
    Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 1 až 1,5 hodiny v páře při 70 °C.

Salám z uzeného kuřete a uzené naložené hlívy

  • 1 celé uzené kuře, 500 g vepřového bůčku, 500 g hovězího mletého masa (dvakrát mleté maso, vypracované do vazkého těsta) na spojení salámu, 250 g tvrdého strouhaného sýra, 1 půllitrová láhev naložené uzené hlívy, 1/2 balíčku maizeny, 1 necelá lžíce krystalového cukru, 1 kostka slepičího bujónu, sůl, pepř, mleté nové koření, paprika, koriandr, trocha grilovacího koření, rychlosůl do uzenin – k dostání v drogeriích.
    Příprava: Masa z kuřete i z bůčku nakrájíme na malé kousky, prosolíme rychlosolí, naložíme na 3-4 dny. Kuřecí maso obereme, bílé maso nakrájíme také na kostky, ostatní i s kůží pomeleme na masovém strojku najemno. Dále pomeleme sýr i okapané houby. Ve slepičím bujónu povaříme cukr s kořením. Promícháme s nakrájenými masovými kostkami i hovězím „prejtem“ a dochutíme. Plníme do salámových střívek. Udíme při mírném topení asi 3 hodiny, pak 1,5 až 2 hodiny vaříme při 75 °C. Nakonec zavěsíme znovu do udírny asi na 1 hodinu, aby salámy oschly.
    Podáváme pouze vzácným hostům, poněvadž této dobroty není nikdy dostatek.

Těstoviny s hlívu ústřičnou

  • 250 g hlívy ústřičné, 250 g těstovin; 100 libové šunky, 1 cibule, 40 g rostlinného oleje, 80 g rajského protlaku (1 malá konzerva), sůl.
    Příprava: Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kostičky šunky, po chvíli na plátky nakrájené žampiony a vše společně podusíme. Když houby změknou, vmícháme do nich rajčatový protlak a chvíli povaříme. Potom směs důkladně promícháme s vařenými těstovinami a podáváme s kysaným zelím.

Hlíva v těstíčku

  • Plodnice hlívy ústřičné opereme, osolíme. Rozšleháme 1-2 celá vejce s trochou hladké mouky, mírně osolíme, přidáme 2-3 lžíce mléka.
    Příprava: Houby obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. Pak přiklopíme pokličkou a necháme chvíli podusit.
    Podáváme s bramborovou kaší a různými saláty.