Jablečný koláč na plech

Jablka jsou naše nejoblíbenější ovoce: jsme na ně odpradávna „geneticky“ zvyklí, jen málo lidí má na jablka alergii, také jsou jablka celoročně dostupná. Jablka máme velmi často zadarmo, případně je koupíme za nevelký peníz. Ovocné koláče na plech jsou zase oblíbené pro jednoduchost přípravy. Není divu, že receptů na jablečný koláč na plech není nikdy dost. Nabízíme recepty na jablečný koláč štýrský, s brusinkami, s krémem, dále na jablečný koláč levný, výborný a křehký. Jako bonus přidáváme jablečný trhanec na plech – jako od (pra)babičky.

Jablečný koláč na plech: Recepty

Štýrský jablečný koláč

  • 600 g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 200 g Héry, a Héru na plech, 175 g cukru moučky,1/2 lžičky soli, 1/4 l mléka, 1/2 kg jablek, strouhaná citrónová kůra, 6 lžic citrónové šťávy, 1 lžička skořice, 100 g rozinek, 100 g sekaných oříšků, 1 žloutek, 200 g meruňkové marmelády, 100 g cukru.
    Příprava: Z mouky, prášku do pečiva, hery, 50 g cukru, soli a mléka vypracujeme křehké těsto. Uložíme do chladu. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubo, promícháme se 125 g cukru, citrónovou kůrou, 4 lžícemi citrónové šťávy, skořicí, rozinkami a lískovými oříšky.
    3/4 těsta vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech. Rozetřeme jablečnou hmotu. Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a poklademe přes jablka jako mřížku. Žloutek rozšleháme s vodou a potřeme jím mřížky.
    Koláč upčeme v předehřáté troubě a necháme trochu vychladnout. Mřížky potřeme rozehřátou marmeládou. Moučkový cukr a 2 lžíce citrónové šťávy promícháme a mřížky potáhneme polevou. Vystačí na 24 kousků.
    Doba přípravy: cca 45 minut Doba pečení: cca 30 minut Elektrická trouba: cca 200°C Plynová trouba: stupeň 3

Jablečný koláč s brusinkami

  • 400 g polohrubé mouky, 120 g cukru, 1 vejce, 120 g tuku na pečení, 1 prášek do pečiva, sůl, popřípadě trochu mléka; na drobenku 30 g másla, 50 g cukru, 100 g mouky; 500 g jablek pokrájených na lístky, naakládané brusinky.
    Příprava: Všechny přísady do těsta smícháme v míse s rozpuštěným tukem a podle potřeby přidáme trochu mléka, aby bylo těsto vláčné. Rozetřeme je stěrkou do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Poklademe nakrájenými jablky a ve vzdálenosti předpokládaných porcí položíme lžičkou kopeček brusinek. Posypeme drobenkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
    Podáváme s čajem.

Výborný jablkový koláč

  • 450 g polohrubé mouky 150 g cukru 1/2 balíčku prášku do pečiva 200 g hery 4 žloutky nastrouhaná jablka (asi 2 sklenice o obsahu 0,7 l) cukr rozinky mletá skořice strouhaný kokos nasekané ořechy sníh ze 4 bílků 100-120 g cukru do sněhu.
    Příprava: Do polohrubé mouky smíchané s cukrem a práškem do pečiva přidáme rozměklou nebo nastrouhanou heru, žloutky a vypracujeme těsto. Jednu třetinu těsta uložíme do mrazničky a dvě třetiny rozválíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Urovnáme na něj nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami, nasekanými ořechy, cukrem, skořicí a nastrouhaným kokosem. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr a sníh rozetřeme na jablka. Ztuhlé těsto z mrazničky nastrouháme na povrch.
    Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Koláč s jablky a krémem

  • 500 g listového těsta, 800 g jablek, 1 kelímek zakysané smetany, 4 vejce, 70 g cukru, citronová kůra, skořice, tuk na formu.
    Příprava: Oloupaná jablka nakrouháme na silnější plátky. Z těsta vyválíme placku, která pokryje dno a stěny dortové formy do výše 3 cm. Formu pečlivě vyložíme, zarovnáme okraje a těsto propícháme několikrát vidličkou. Navršíme jablka, poprášíme je skořicí a zalijeme smetanou rozkvedlanou s vejci, cukrem a ochucenou citronovou kůrou. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut.
    Koláč podáváme horký.

Levný jablečný koláč

  • 300 g polohrubé výběrové mouky, 100 g rostlinného másla, 100 g moučkového cukru, půl kypřicího prášku, 1 vejce, 500 g jablek,cukr a mletá skořice podle chuti, trochu oslazeného mléka na potření.
    Příprava: Mouku promícháme na vále s kypřicím práškem, přidáme cukr, tuk ivejce a rychle vypracujeme těsto. Vyválíme z něj dvě placky; jednu přeneseme na lehce pomaštěný plech, pokryjeme jablky, pocukrujeme, okořeníme skořicí a zakryjeme druhou plackou, kterou potřeme oslazeným mlékem. Okraje dobře stiskneme a moučník pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
    Krájíme na kousky.

Křehký jablkový koláč

  • 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g moučkového cukru, 120 g margarínu, 1 vejce, 1 – 3 lžíce mléka, ztužený tuk na plech, máslo na potření, cukr s vanilkou na posypání, jablka, skořicový cukr.
    Příprava: Na vál prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr a promneme s tukem. Pomocí vejce a mléka zpracujeme těsto. Rozdělíme na dva díly, rozválíme na tenké pláty, jeden přeneseme na pomaštěný plech, posypeme oloupanými, na hrubé nudličky nastrouhanými jablky, promíchanými s trochou skořicového cukru.
    Zakryjeme plátem z druhé poloviny těsta, na několika místech špičkou nože propíchneme, povrch potřeme rozehřátým máslem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Aby se nám lépe pracovalo, první plát rozválíme jen částečně a teprve na plechu doválíme do potřebné velikosti. Druhý plát vyválíme na vále, opatrně srolujeme, přeneseme na jablka a rozvineme.
    Upečený koláč pocukrujeme a po vychladnutí nakrájíme.

Jablečný trhanec

  • 1/2 l mléka, 6 navršených lžic polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 4 lžíce cukru, 2 lžíce másla, 8 větších nakyslých jablek.
    Příprava: Jablka oloupeme, nakrouháme na plátky a na velkém plechu s vyšším okrajem je opečeme na másle i s polovinou cukru. Do mléka přidáme druhou část cukru, sůl i žloutky, dobře rozšleháme, doplníme moukou a zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Těsto nalijeme na připravená jablka a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
    Hotový pokrm roztrháme vidličkami, ještě trochu dokřupava opečeme a ihned podáváme.

Zanechte odpověď