Jak péct v horkovzdušné troubě

Pryč jsou doby, kdy jste v paneláku měli starou plynovou troubu, ve které nešla regulovat teplota a když jste chtěli péct něco vyššího, třeba mazanec, byl uvnitř syrový a na povrchu spálený. Dnes si můžete vybrat z nepřeberného množství trub a jejich programů. I dnes nás ale trouby mohou zaskočit. Jak je na tom horkovzdušná?

Můžete mít dva druhy horkovzdušné trouby:

  • Pouze horkovzdušnou: Topné těleso se nachází před větrákem, takže trouba peče, jen když je větrák zapnutý. Ten pak fouká horký vzduch po celé troubě.
  • Kombinovanou: S větrákem i topnými spirálami. Spirály mohou hřát, i když větrák není zapnutý. V tom případě se trouba chová jako klasická elektrická trouba. Nebo zapnete větrák a pak máte horkovzduch.

Pokud se chystáte péct v horkovzdušné troubě, vězte, že si trochu musíte upravit klasické požadavky v receptech a la „pečeme na 180 stupňů“. Zatímco klasická elektrická trouba peče seshora i zdola, v horkovzdušné fouká horký vzduch větrák, a pečení je proto „intenzivnější“. V zásadě platí, že jídlo byste měli péct zhruba při teplotě o 20 stupňů nižší, případně zkrátit dobu pečení. Doporučujeme radši ubírat teplotu, abyste neměli jídlo na povrchu udělané, ale uvnitř syrové.

Jaká jsou specifika horkovzdušné trouby? Tím, že v ní cirkuluje horký vzduch, se jídla více vysušují. Pokud si často a rádi dopřáváte šťavnaté pečeně, možná pro vás čistě horkovzdušná trouba nebude ta pravá. Naopak si na své přijdou milovníci křupavých sušenek. Výhodou naopak je, že například při pečení dezertů či cukroví můžete péct pohodlně více plechů najednou.

Každopádně platí, že každá trouba je jiná a peče jinak. Musíte tedy počítat s tím, že vám bude chvíli trvat, než se s novým kouskem sžijete. A ať už se rozhodnete pro jakoukoli troubu, přejeme vám šťastnou ruku.

Zanechte odpověď