Jak převařit čerstvé mléko

Máte v blízkosti automat na čerstvé mléko či rovnou sedláka se stádem krav? Můžete mít čerstvé mléko? To je jistě výhoda. Je ale možné čerstvé mléko ihned vypít? Nebo je nutné ho převařit?

Vezmeme to ovšem od začátku. Na mléko byste měli mít láhev, která je důkladně umytá, a nevyskytují se v ní žádné zbytky z předchozích mléčných nákupů. Láhev od mléka myjeme nejlépe studenou vodou, pak teplou vodou s mycím přípravkem a nakonec opláchneme.

S čerstvým mlékem v lahvi jdeme domů co nejrychleji. Mléko se totiž rychle kazí, zvlášť v teplém počasí. V mlékomatu se udržuje teplota mléka 4 stupně, při transportu by neměla překročit dvojnásobek.

Vypít čerstvé mléko jen tak je trochu risk, protože obsahuje řadu mikroorganismů, na které už náš organismus není zvyklý a nevypořádá se s nimi. Mléko ovšem nemusíte přímo převařovat, stačí ho jen pasterovat.

Mléko nalijeme do hrnce s dvojitým dnem, případně do většího hrnce s vodou umístíme menší hrnec s mlékem. Pokud ani to není možné, musíme mléko zahřívat opravdu šetrně a stále míchat. Mléko zahřejeme na 72 stupňů Celsia a necháme ho tak zhruba 15 sekund. Abychom teplotu trefili, pořídíme si teploměr, nebo stačí vědět, že v mléku této teploty už zaručeně neudržíme prst, ale ještě se nevaří. Pak mléko zchladíme a umístíme do ledničky.

Mléko tedy není nutné převařovat na 100 stupňů, už pasterace na 72 stupňů zničí nežádoucí bakterie. Část prospěšných látek se sice ztratí, ale to je zanedbatelný problém oproti riziku pití čerstvého nepasterovaného mléka. Mléko i výrobky z něj pak spotřebujeme do 48 hodin.

Zanechte odpověď