Jak připravit krevety

Málokdo zůstane ke krevetám lhostejný. Buď lidem chutnají, anebo nikdy nepřekonají svou nevoli vůči nim – a pro jistotu raději ani neochutnají. Nicméně, těch, kteří mají krevety v oblibě přibývá. Krevety už přestaly být symbolem finančně náročně nebo snobské krmě. Už jsou na trhu tak „normální“, že se hospodyňky shánějí po receptech, jak připravit krevety.

„Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů…“ Tak to říkal Forestu Gampovi Benjamin Buford Bubba Blue. A ten věděl o krevetách všechno.

Jak připravit krevety

Krevety grilované

  • 200 g chlazených tygřích krevet, 3 lžíce olivového oleje, 3 snítky saturejky,3 snítky rozmarýnu, 4 stroužky česneku, šťáva z ½ citrónu.
    Příprava: Do pracovní mísy vlijeme olivový olej a citronovou šťávu, utřený nebo prolisovaný česnek, rozsekané lístky rozmarýnu a saturejky a prošleháme. Do marinády vložíme velké tygří krevety, které jsou na grilování nejvhodnější. Dobře promícháme, misku zakryjeme víčkem a krevety necháme přes noc v ledničce marinovat.
    Před grilováním napíchneme krevety na dvě grilovací jehly – každá krevety bude  propíchnuta na dvou místech, aby se při grilování nekroutila. Na jehly krevety napichujeme asi po čtyřech kusech. Poté vkládáme vkládáme do rozpáleného grilu a opékáme je z obou stran. Hotové krevety zrůžoví.
    Krevety podáváme s opečenou bagetou.

Krevety na asijský způsob

  • citrónová tráva 2 stonky, cukr krupice nebo karamel 1 lžíce, čerstvá chilli paprička 1 ks, čerstvý zázvor 2cm kousek, česnek 2 stroužky, kvalitní sójová omáčka 2 lžičky, loupané středně velké krevety 300 g, olej na smažení 1 lžíce, rybí omáčka 2 lžičky.
    Příprava: Citronovou trávu, česnek, chilli a zázvor nadrobno nakrájejte do větší mísy. Přidejte krevety, rybí a sójovou omáčku. Promíchejte a nechte 20 minut marinovat. Rozpalte pánev. Vsypte na ni cukr a rozpusťte ho na karamel. Zalijte dvěma lžícemi vody, promíchejte a slijte do misky. V čisté pánvi rozpalte olej. Vsypte krevety i s kořením a restujte, až se zatáhnou a získají oranžovou barvu. Přidejte karamel, důkladně promíchejte a opékejte zhruba jednu minutu, aby se chutě rovnoměrně propojily.

Medové krevety

  • Krevety (oloupané, vyčištěné a s ocáskem)  500 g;
    Na omáčku: česnek, prolisovaný 1 lžička, zázvor, prolisovaný 1/2 lžičky, med 4 lžíce, sójová omáčka 2 lžíce.
    Příprava: Smíchejte ingredience na omáčku – množství rozdělte na polovinu. V jedné části omáčky marinujte připravené krevety asi 15–30 minut. Poté z ní krevety vyndejte a marinádu vyhoďte. Na pánvi, rozpálené na středně vysokém plameni, orestujte krevety na trošce oleje – dozlatova.
    Podávejte zalité zbylou omáčkou.

Zanechte odpověď