Jak sušit houby v troubě

Sušení je asi nejpraktičtější způsob konzervace hub. Sušené houby mají všestranné použití a nevadí – či dokonce i chutnají –i lidem, kteří o čerstvé houby valně nestojí. Usušené houby jsou skladné a při správném uložení dlouho vydrží. Jak sušit houby v troubě?

Sušit houby? Trouba to jistí

Sušit houby v elektrické sušičce je sice způsob efektivní a moderní, ovšem má své nevýhody.

  1. Sušičky mívají poměrně značnou spotřebu elektrické energie.
  2. Mají malou sušicí plochu, i když se využije víc pater. Jestliže houbař nosí domů koše hub, a to je častý jev, sušička je málo kapacitní.
  3. A poslední nejpádnější důvod: ne každý domácí sušičku vlastní a ne každý si ji hodlá domů pořídit.

Proto není nic neobvyklé sušit houby v troubě na pečení. Ta také ovšem nějakou tu elektriku spotřebuje, proto je třeba sušit obezřetně, aby lidská práce, materiál a elektrická energie nepřišly na zmar.

Pomůcky na  sušení hu v troubě

Na sušení jsou nejlepší rám s pletivem. Tak se k nim dostane ze všech stran vzduch, tedy i zespodu. Jestliže tyto speciální rámy nemáme, vyložíme pečicí plech hygienicky vyhovujícím papírem – třeba pergamenem na pečení, nikoliv však novinami. Papír má několik funkcí:

  • k houbám přichází vzduch i ze spodní strany (mezi plechem a papírem),
  • snadněji se s nimi manipuluje při potřebném otáčení,
  • nepřilepí se k plechu.

Houby sušené na plechu bez papíru někdy zčernají, protože k nim ze spodní strany není dobrý přístup vzduchu.

Jak sušit houby v troubě

Nejdříve houby dobře očistíme ─ čistým mokrým hadříkem nebo houbou otíráme kloboučky hub od nečistot, jehličí a listí, nohy hub oškrábneme nožíkem, konec třeně odřízneme. Napadené a červivé houby vyhodíme. Očištěné houby  nakrájíme na slabé plátky.

  • Mladé pevné houby řežeme podélně vcelku – nohu i klobouk najednou.
  • Větší houby je pohodlnější krájet zvlášť klobouky a zvlášť třeně.

Houby klademe na rám nebo vyložený plech jen v jedné vrstvě, aby k nim dobře pronikl vzduch. Houby v troubě sušíme při teplotě asi 60 stupňů. Aby se houby „nedusily ve vlastní šťávě“, ale opravdu usychaly, musejí se nechat pootevřená dvířka trouby. Stačí mezi ně vložit vařečku jako klínek. Houby jsou suché tehdy, když se lámou s praskotem. Pro nižší spotřebu energie je možno sušit houby v troubě první den asi dvě tři hodiny,

  • sesypat polosuché houby ze dvou tří plechů na jeden,
  • uložit na nějaké suché místo (vrchní desky vysokých skříní, ledničky),
  • dál je nechat dosychat na volném vzduch
  • a do trouby je vkládat vždy po pečení, aby se dosoušely z využitím zbytkového tepla.
  • Uskladnění hub

Pro vyšší efekt dobře usušené houby naplníme do suchých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčkem a zahříváme nasucho v troubě asi 15 až 20 minut při 90 °Celsia. Uskladňování sušených hub je nejvhodnější v uzavíratelných sklenicích, nedostanou se k nim moli.

Uplatnění sušených hub

  • Do polévek (hlavně do polévky bramborové, do kysela a kulajdy).
  • Do staročeského kuby – vánočního pokrmu
  • Pod dušené maso
  • Do houbových omáček
  • Do nádivek
  • Do dušených rýžových pokrmů typu rizoto

Foto: (aut)

Zanechte odpověď