Jak sušit šípky

Temně rudý, skoro až „hustý“, přirozeně nasládlý a přirozeně nakyslý. Takový je čaj ze suchých plodů šípku. Šípkový čaj je průvodce v době, kdy nastanou podzimní plískanice a na člověka začnou útočit viry, bakterie a chmurné nálady. Šípkový čaj je vhodný, když v tuhé zimě docházejí zásoby obranných látek nastřádané během léta. Šípkový čaj rovněž zpestří jídelníček a svou chutí zajistí, aby člověk dostatečně pil i v době, kdy venku panují mrazy. Šípkový čaj je v našich krajích legenda. Aby se vše naplnilo, je třeba ve vrcholném podzimu nasbírat a usušit šípky.

Není nad čaj z pravých sušených šípků

Kdo někdy pil komerčně připravený „šípkový čaj“nálevového sáčku, a přitom zná chuť odvaru z přírodních šípků, podruhé už asi ten „pytlíčkový“ nekoupí. Konečný nápoj je nesrovnatelný.

Naštěstí není žádný problém vlastní šípky nasbírat a usušit. Může si to dovolit i osoba žijící v té největší „betonové džungli“ na sídlišti velkoměsta. Stačí vyjet za město. keříky s rudými šípky rostou všude. Mnohde i jako vizitka špatného hospodaření na pozemku.

Malvice růže svrasklé

Ve hře je i růže svrasklá

Aby příležitostí ke sběru šípků nebylo málo, je možno se zaměřit i na sběr plodů růže svrasklé, která se v posledních letech hojně vysazuje na veřejných prostranstvích. Velké červené malvice, které se sbírají mnohem snadněji než plody růže šípkové, mají stejné obsahové látky. Jen je třeba pečlivě volit místo sběru, aby nebylo kontaminované třeba emisemi výfukových plynů a podobně. Růže svrasklá se totiž dost často vysazuje kolem parkovišť nebo dálnic ke zpevnění svahů.

Jak se pozná zralý šípek

  • Divoký šípek se sbírá tehdy, když je zralý, jasně červený jejich povrch je pevný a lesklý. 
  • Správně vyzrálý šípek má tuhou slupku s vrstvou červeno oranžové dužniny.
  • Dutinu malvice vyplňují žlutá jádra a jemné chloupky.
  • Dozrává od září a lze jej sbírat do prvních mrazů.
  • Plody růže svrasklé dozrávají už koncem srpna.
  • Plody jsou také jasně červené, ale svraštělé, což není na závadu. Ale i ony nesmějí být rozměklé mrazem nebo počínající hnilobou. Takové nebrat.

Malvice růže šípkové

Šípky trháme do látkového sáčku nebo látkové tašky. Jsou-li suché a jdeme-li po sběru okamžitě domů, nic se jim nestane ani v igeliťáku, zas tak rychle se nezapaří.

Úprava šípků před sušením

Doma je nutno plody přebrat. Odstranit větvičky, poškozené, vadné, nahnilé nebo namrzlé plody. Při přebírání šípků rovněž mnutím nebo nožíkem odstraňujeme zbytky okvětí (někdo to nedělá). Šípky opereme ve vodě od mechanických nečisto (prach), na utěrce dokonale usušíme. Jsou připraveny k sušení.

Jak sušit šípky

K sušení šípků není třeba nějakého speciálního vybavení. Sice je můžeme sušit v sušičce nebo ve vlažné pootevřené troubě, ale docela postačí sušit je volným prouděním vzduchu.

  1. Při použití sušičky se řídíme návodem na použití. Je přiložen ke každému výrobku a na šípky je v nich obvykle pamatováno.
  2. Při sušení v troubě je nejlepší plody nasypat na drátěnou podložku určenou k sušení ovoce.  Kdo ji ve výbavě trouby nemá, použije obyčejný plech na pečení. Je dobré vyložit jej pergamenem. Šípky na něm lépe prosychají.
    Teplota se nastaví na 70 °Celsia, dvířka trouby se nechají pootevřená (stačí mezi ně vložit vařečku). Při teplotě nad 100 °C by se mohly šípky připálit (trouby někdy nehřejí stejně). Jakmile se šípky zkrabatí, je možno z trouby je vyjmout a dosušit na vzduchu.
  3. Sušení volným prouděním vzduchu je energeticky nejšetrnější a bez velkých starostí. Oprané, přebrané a dokonale suché šípky nasypeme na drátěnou podložku. Nemáme-li, stačí plech z trouby vyložený papírem na pečení nebo papírovými utěrkami. Nebo je rozprostřeme po větším tácu.
    Plató s šípky vynášíme za slunečných dní na balkon nebo na terasu. Nebo plech se šípky volně zakryjeme pergamenem nebo ubrouskem (proti prachu) a uložíme na horní desku nábytkových skříní, kde je vzduch nejteplejší a necháme schnout.
    Čas od času šípky prohlédneme, vadné odstraníme. Tento způsob sušení je sice zdlouhavý, ale mnohokrát vyzkoušený. Dobrého výsledku se nedosáhne jenom ve vlhkém bytě. Ale kdo má v současné době vlhký byt? Panelákové prostředí je pro sušení šípků opravdu vhodné.

Usušený šípek má tmavočervenou barvu, je tvrdý a při zmáčknutí praskne s drolí se. Nesmí zůstat uvnitř vlhký nebo vláčný.

Uchování suchých šípků

Sušené šípky skladujeme v dobře uzavíratelné sklenici. Když je šípků hodně a máme k dispozici dobře větranou suchou půdu, můžeme suchovávat po vzoru našich babiček – v plátěném sáčku volně zavěšeném. Usušený šípek vydrží  několik let.

Víte, že…

… domácí „vinaři“ vyrábějící ovocná vína nechávají sušený šípek zkvasit? Využijí tak demižony, které jsou na podzim zaplněné letními a podzimními plody. Šípkové víno ze sušených šípků mí stejné vlastnosti jako víno z šípků čerstvých.

Foto: (jez)

Zanechte odpověď