Jak udělat želatinu

Blíží se letní sezona. Častokrát se setkáváme se recepty, kdy se letní ovoce typu maliny, jahody, ostružiny a tak podobně použije v dezertu tak, že se nasype na upečený piškot a zalije želatinou. Máte ale rádi želatinu jen tak? Nepotřebujete k ní piškot a ovoce? Poradíme vám, jak na to. Připravíme si želé ze dvou vrstev nebo chcete-li, želé a na něm vrstvu pudinku.

Ingredience

250 ml jablečného džusu

250 ml jahodového džusu

10 g plátkové želatiny

Med na doslazení

Eventuálně pudink nebo čerstvé ovoce

Postup

Připravit želatinu není nic složitého. Základem je, aby se nepřehřála – jestliže ji přivedete k varu, neztuhne. K přípravě želé ve vrstvách budete také potřebovat čas, aby vrstvy zůstaly oddělené a nesmíchaly se dohromady.

Připravíme si první vrstvu želé: Do malého kastrolu si odměříme 30 ml studené vody. Postupně vkládáme 5 g želatiny (budou to asi 3 plátky). Plátky se díky postupnému vkládání namočí rovnoměrně. Necháme je 10 minut nabobtnat. Želatinu pak začneme zvolna zahřívat. Plátky se začnou rozpouštět. Stále je hlídáme, protože, jak bylo řečeno výše, želatina se nikdy nesmí vařit. Když už je tekutina horká (měla by mít zhruba 60 stupňů) a plátky rozpuštěné, přilijeme 50 ml jahodového džusu. Rozmícháme a vlijeme zbytek, tedy 200 ml jahodového džusu.

Jahodové želé hned rozlijeme do čtyř misek a necháme v lednici chladit. Jestliže se nechceme připravit o čerstvé ovoce, před nalitím želé umístíme na dno misek třeba nakrájené jahody, banány či kiwi.

Pak vyčkáme dostatečně dlouho, nejlépe okolo deseti hodin, až bude želé dostatečně ztuhlé, a můžeme připravit další vrstvu. Postupujeme stejně, jen místo jahodového džusu použijeme jablečný. Pokud chceme, osladíme si předtím džus trochou medu. Druhou vrstvu nalijeme na tu první. Opět vyčkáme několik hodin a můžeme servírovat.

Pokud nechceme mít dvě vrstvy želé, můžeme vyzkoušet variantu s pudinkem. Až bude první vrstva želé dostatečně ztuhlá, nalijeme na ni uvařený pudink. Necháme ztuhnout.

Zanechte odpověď