Jak zpracovat hřib kovář

Atlas hub praví, že hřib kovář získává tři vidličky ze tří, což znamená, že patří k jedlým a velmi chutným houbám. Má to ovšem své ale – kováře musíte před snědením pořádně tepelně upravit, nejlépe nejméně 20 minut. V opačném případě by vás mohly čekat zažívací potíže, takže zapomeňte na rychlou smaženici. Kovář se nedoporučuje ani k sušení. Zatímco většina hub sušením svou vůni rozvine, kovář ji naopak ztrácí.

Kde ho můžete najít? Roste od května do listopadu, v listnatých i jehličnatých lesích a v kyselých i zásaditých půdách. Častý je nález více kovářů na jednom místě. Výhodou je, že hřib nebývá příliš napadán hmyzem. Pokud jste našli parádní úlovek, použijte jej například do houbové omáčky nebo guláše.

Houbový guláš

Ingredience

800 g hřibů kovářů, případně doplněných dalšími houbami

2 větší cibule

4 lžičky sladké papriky

Eventuálně pálivá paprika

Sůl

Pepř

Majoránka

3 stroužky česneku

Sádlo na smažení a na zásmažku

2 lžíce hladké mouky

Postup

Houby očistíme a nakrájíme. Na rozehřáté troše sádla osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme nakrájené houby a trochu je posolíme. Při smažení podle potřeby přiléváme vodu, aby se houby nepálily. Až změknou, přisypeme sladkou papriku, podle chuti pálivou papriku, majoránku a trochu pepře. Po krátkém míchání vše zalijeme vodou. Poměr vody není přesně dán – vody dáme tolik, aby byl guláš přiměřeně hustý (jak má kdo rád), ale ne zase moc, abychom neměli spíš vývar s houbami. Vaříme asi hodinu.

Na pánvičce si z trochy sádla a hladké mouky uděláme tmavší zásmažku, kterou vmícháme do guláše. Nejprve je dobré zásmažku za stálého míchání naředit jednou naběračkou horké vody zpod hub, kterou opatrně přiléváme do pánvičky. Pak se nám v hrnci zásmažka lépe rozmíchá. Na konec ještě chvíli vaříme, přidáme utřený česnek a podle chuti dosolíme.

Zanechte odpověď