Ječné kroupy

Kroupy jsou svrchní slupky zbavená zrna ječmene. Kroupy nejsou plodina, jedná se o mlynářský produkt. Třebaže je jejich původ starobylý,  splňují ječné kroupy veškeré požadavky moderní racionální kuchyně. Kroupy jsou v pravém slova smyslu celozrnné. Čím to je, že je ječným kroupám věnována tak malá pozornost? Proč nejsou víc vyzdvihovány nutriční vlastnosti tradičních českých krup jako je tomu o potravin cizího původu? Vždyť ječné kroupy jsou naše domácí superpotravina.

Ječná kroupa, to zní zdravě

Když se řekne „kroupa“, nezní to nijak zajímavě. Ale když se řekne „ječná kroupa“, jako by se jednalo o potravinu jinou: nějakou zdravější, celozrnější… Kroupy jsou obyčejné, ječná kroupa jako by měla „modernější kabátek z obchodu se zdravou výživou.“  Kdyby měl pomoci k jejich propagaci, bylo by jenom dobře.

Kroupy jsme jedli odpradávna

Podle teorii, že se organismus přizpůsobí tomu, co po dlouhé generace konzumuje, jsou ječné kroupy pro náš evropský (slovanský) organismus skoro „manou nebeskou.“

V minulosti tvořily kroupy základ jídelníčku v armádách, na cestách, v hromadných vývařovnách (nemocnice, sirotčince, chudobince), ale především v domácnostech. Byly výživné a syté. Kroupy jsou produkt mlynářský a krupařství bylo samostatným obchodním odvětvím (známe třeba z povídek Jana Nerudy a jiných). Pro jednoduchost opracování zrna byly kroupy levné. Daly se dobře skladovat, nekazily se, uvařením hodně nabyly.

Na jin a jang si naši předci „nehráli“

Naši předkové kroupy konzumovali hlavně v zimě. Ne snad proto, že ječná kroupa (zrno) je typickým zastupitelem „jang zimních potravin“, na takové filozofování našim předkům chyběla teoretický průprava a volný čas. Vyšlo to z logiky věci: kroupy dlouho vydržely v zimních zásobách a na delší dobu nasytily.

Z krup a krupek se připravovali bezmasé pokmy v postní době. Nejznámější postní kroupový pokrm je houbový kuba podávaný na Štědrý den.

  • Podzim a zima však byla i doba husích porážek a prasečích zabíjaček. Není divu, že se tradiční židovský (ale nejen židovský) šoulet připravoval s husím masem a husím sádlem
  • a že se vepřová krev zahušťovala vařenými kroupami (ze zimníchh zásob) a zavářela se ve formě jelit ve vepřových střevech.
  • Koncem zimy bylo uzené maso. Protože je bylo třeba před konzumací uvařit, do vody po mase hospodyně zavařila kroupy a rodina měla chutnou a velmi vydatnou polévku, která zasytila a zahřála.

Zdravé kroupy

I když takové věci nikoho nezajímaly, dnes víme, že naši předkové dostali prostřednictvím kroupových pokrmů do těla i látky lidskému zdraví prospívající.

Kroupy z pohledu nutričních specialistů

Díle se uvídí, že kroupy jsou prý vhodné jako prevence kardiovaskulárních a tak zvaných civilizačních chorob, vředového onemocnění žaludku, zajišťují střevní peristaltiku. Po kroupách se sice ve střevech tvoří větší množství plynů, ale – kulantně řečeno – nezpůsobuje to bolestivé nadýmání. Těhotné ženy a kojící maminky proto kroupy mohou jíst, dokonce jim jsou kroupy pro své nutriční hodnoty doporučovány. Stačí odpolední procházka po kroupovém obědě, a vše je v pořádku.

Kde koupit kroupy

Kroupy se prodávají naprosto běžně v prodejnách potravin. Nacházíme je v oddělení mlynářských výrobků.  Na sáčku bývá označena jejich velikost – od 10 do sedmi. Jiný rozdíl než velikostní v nich není. Dále můžeme koupit tak zvané trhané krupky (někdy se také značí jako lámanka, perličky). Chuť i nutriční hodnoty jsou stejné, jen struktura krupek je drobnější a k uvaření potřebují tak poloviční čas. Hodí se hlavně do polévek nebo na kaše. Kroupy se prodávají v 0,5 a jednokilogramovém balení, kilo stojí kolem 25 korun. Ze všech doporučovaných tak zvaně „zdravých“ obilnin a obilovin  jsou tedy nejlevnější. 

Jak vařit kroupy

Po uvaření kroupy i krupky nabudou na víc než trojnásobek váhy. Proto je třeba zalít je minimálně trojnásobným vahovým dále vody. Kroupy při vaření pění. Je nutno vařit bez pokličky a velmi zvolna. Vodu stále přilíváme.

  • Z jednoho kila suchých krup získáme 3,25 kilogramu krup vařených.
  • Jeden hrnek suchých krup váží necelých 270 gramů.

Protože se kroupy vaří poměrně dlouho, je ekonomické uvařit najednou celý balíček a nespotřebované zamrazit – rozdělit tak po hrnku do sáčku.

Foto: Vařené ječné kroupy (jez)

Zanechte odpověď