Výživa: Jídelníček v těhotenství

Zdravá výživa a složení jídelníčku v těhotenství je jednou z největších starostí nastávajících maminek. Vyvíjející se plod potřebuje ke svému zdárnému růstu dostatek vitamínů a minerálů, proto musí být jídelníček v těhotenství co nejlépe vyvážený.

Jídelníček v těhotenství podle trimestrů

V prvním trimestru těhotenství není nutné, aby žena jedla více jídla, než je zvyklá. Energetické potřeby plodu jsou minimální. Nevolnosti a zvracení, které počátek těhotenství doprovázejí, navíc mohou způsobit, že příjem potravy bude nějaký čas omezený. Naštěstí tělo ženy má potřebné vitamíny a minerály na nějakou dobu uložené v zásobě, takže vývoj miminka není ohrožen.

Ve druhém trimestru je velmi důležitá skladba potravy. Není nutné jíst více potravin, ale vybírat si ty výživově hodnotnější. Jídelníček v těhotenství by měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, libového masa a vlákniny.

Ve třetím trimestru může správně zvolený jídelníček v těhotenství zmírnit některé problémy, se kterými se žena potýká. Chudokrevnost například úspěšně potlačí zvýšená konzumace potravin obsahujících železo, např. kuřecí a hovězí maso, špenát, játra, ovesné vločky nebo kvasnice. Proti pálení žáhy zase pomůže konzumace mléka či banánů. Zácpu a nadýmání lze upravit pravidelnou konzumací vlákniny a vyřazením nadýmajících potravin, jako je např. květák, kapusta nebo cibule.

Energetický příjem je dobré trochu zvýšit, ale rozhodně není nutní „jíst za dva.“ Bohatě postačí např. jeden velký pomeranč nebo jablko navíc.

Jídelníček v těhotenství – složení

Jídelníček v těhotenství se svou skladbou do jisté míry liší od toho běžného. Zvláště ve druhém trimestru je nutné zvýšit příjem bílkovin a přirozených vitamínů a sacharidů, ale ne tuků. Jídlo během dne by mělo být rozděleno do 6-8 menších porcí.

Za jeden den by žena měla sníst v průměru tyto potraviny:

min. 500 ml mléka

50 g mléčných výrobků (ne plísňových sýrů)

130 g libového masa

30 g ryb

60 g obilovin (rýže, krupice, mouka)

50 g těstovin

250 g brambor

400 g ovoce a zeleniny, nejlépe v poměru 50/50

Není nutné dodržovat toto složení přesně každý den, důležité je množství jídla zkonzumovaného za týden. 30 gramů ryb denně lze tedy rozdělit na 2-3 porce ryb týdně atd.. Pozor je nutné dávat na mořské ryby, ve kterých se často hromadí škodlivá rtuť. Mezi ty nejnebezpečnější patří žralok, mečoun a makrela.

V těhotenství jsou velmi důležité také vitamíny skupiny B. Ty ve velkém množství obsahuje listová zelenina, ale také kvasnice, vejce, tvaroh nebo kakao.

Jídelníček v těhotenství – rady a tipy

U ovoce a zeleniny je velmi důležitá jejich příprava. Nesprávným zpracováním je totiž mnoho užitečných látek nenávratně zničeno. Ovoce je proto nejlepší jíst syrové a neloupané (v případě jablek, švestek apod.). U zeleniny je doporučována pouze krátká tepelná úprava. Brambory je vhodné vařit neloupané a vcelku. V případě mražené zeleniny je dobré vyhnout se jejímu rozmrazování tak, že ji přímo vložíme do malého množství vroucí vody.

Důležité je dbát také na přiměřený příjem soli, který může způsobovat např. problémy s krevním tlakem. Nadměrné množství soli obsahují především nejrůznější polotovary a uzeniny.

Jídelníček v těhotenství by neměl obsahovat ani plísňové sýry, kupované majonézové saláty a pomazánky, zmrzlinu z neověřených stánků a samozřejmě syrové maso. Všechny tyto potraviny mohou těhotnou ženu ohrozit zárodky listerie, salmonely nebo jiné nebezpečné nemoci, které by mohla způsobit úmrtí nebo poškození plodu.

Zanechte odpověď