Katův šleh – nejlepší recept

Katův šleh nebo také kaťáček patřil ještě v 80. letech ke specialitám, na které se chodilo do lepších podniků. Dnes je Katův šleh spíše jídlem pro nižší vrstvy, protože díky všemožným faux pas neoplývá zrovna dobrou pověstí. Naučíme vás proto, jak si ho připravit doma.

Co je vlastně Katův šleh? V zásadě směs hovězího a vepřového masa (leckde také výhradně vepřové) v lehkém pikantním sosíku, který nejlépe chutná s bramboráčky. Nejde tedy o stopadestátouprvní variantu guláše, jak se někteří domnívají. V minulosti si však někteří hospodští kuchaři navykli připravovat toto jídlo ze zbytků ze včerejška velkého množství kečupu, proto si řada z nás začala toto vynikající jídlo na jídelníčku odpouštět. Pokud se vám po měkkém vepřovém masíčku a lehce pálivé omáčce stýská, uvařte si Katův šleh spolu s námi.

Katův šleh – nejlepší recept

Připravte si kvalitní suroviny a přibližně dvě hodiny času. V našem receptu vám totiž kromě samotného Katova šlehu přinášíme postup i na skvělé bramboráčky, které se k němu hodí jako vynikající příloha. Už nikdy nebudete chtít jiné. Rozpis je na čtyři porce

Ingredience:

Na Katův šleh:

500 gramů vepřové kýty

1 červená paprika

1 červená cibule

1 feferonka

svazek naťové cibulky (pouze bílá část)

300 gramů leča

4 lžíce rajského protlaku

1 kyselá okurka

2 lžíce kvalitní worcesterské omáčky

2 stroužky česneku

2 lžíce oleje

podle chuti sůl a pepř

Na přílohové bramboráčky:

2 velké brambory

4 lžíce strouhanky

2 stroužky česneku

2 vejce

1 lžíce sušené majoránky

podle chuti sůl a pepř

olej na smažení

Postup: Nejprve si připravíme maso, které nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zalijeme worchesterskou omáčkou. Přidáme olej a feferonku zbavenou semínek a nakrájenou na drobné kostičky a necháme v misce 15 minut odležet.

Mezitím olupeme cibuli a nakrájíme ji na menší kostičky. Lečo vyklopíme do sítka, lehce vymačkáme a necháme okapat. Okurku nakrájíme nadrobno a přidáme k leču. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, papriku zbavíme středu a nasekáme na úzké proužky.

V hlubší pánvi (ideálně woku) rozpálíme olej a zpěníme na něm kostičky cibule. Přisypeme kolečka naťové cibulky a nakrájenou červenou papriku a krátce opékáme. Přihodíme masovou směs a za stálého míchání restujeme 5 minut. Vhodíme lečí s okurkou a opět krátce zamícháme. Nakonec ochutíme rajským protlakem a prolisovaným česnekem, osolíme podle chuti a necháme chvíli pod pokličkou, aby se všechny chutě dokonale prolnuly.

Připravíme si bramboráčky. Brambory omyjeme a oloupeme. Jednu nastrouháme najemno a druhou nahrubo. Přidáme prolisovaný česnek, 2 vejce, sušenou majoránku a strouhanku a vytvoříme hustší těstíčko, které ochutíme solí a pepřem. Smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

Ihned servírujeme s hotovým Katovým šlehem. Nejlépe chutná čerstvé.

Zanechte odpověď