Kluski

Zatímco v Česku si pod pojmem kluski představíme násady na boty, se kterými pohodlně sjedeme zasněžený kopec, v Polsku je to něco docela jiného a chutnějšího. Kluski, nokovité útvary s typickým důlkem uprostřed, jsou tradiční součástí kuchyně našich severních sousedů, a to zejména na Slezsku. A protože Slezsko je Slezsko, najdete je na Slezsku i u nás. Kluski, vyráběné z bramborového těsta z několika málo surovin, můžete jíst jako přílohu k různým jídlům nebo také samostatně – s cibulkou, špekem, brynzou. A tak dále.

Ingredience

1 kg brambor

2 vejce

Sůl

Sklenička polohrubé mouky

K servírování: opečená slanina, opečená cibulka, brynza, tvaroh

Postup

Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno. Z brambor vymačkáme tekutinu, ale nevyléváme ji. Smícháme vymačkané brambory, vejce, mouku, lžičku soli a škrob, který se usadil na dně bramborové tekutiny. Zpracujeme v těsto, eventuálně přidáme ještě trochu mouky, pokud se těsto lepí.

K varu přivedeme několik litrů vody s trochou soli. Tvarujeme malé noky s dírkou uprostřed a vaříme, dokud nezačnou plavat na povrchu, což trvá asi 3 – 4 minuty. Kluski podáváme ihned po vytažení z vody, pak mají tu správnou chuť. Nenecháváme je příliš dlouho odstavené, jinak oschnou a není to ono.

Podáváme jako přílohu, nebo posypané osmaženou slaninou a osmaženou cibulkou, případně se slaninou a brynzou. Můžeme servírovat také s tvarohem.

Zanechte odpověď