Kremšnit

Kremšnit nebo kremeš (případně také žloutkové řezy) je zákusek známý ve střední a jihovýchodní Evropě. Skládá se z listového těsta a pudinkového krému a najdeme ho v mnoha různých variacích. Některé jsou posypané cukrem, jiné na sobě mají cukrovou polevu. My si připravíme ne klasickou českou variantu, ale rumunskou verzi.

Ingredience

1 rolované listové těsto

500 ml mléka

100 g kukuřičné mouky (pokud nemáte, použijte normální hladkou)

80 g cukru krupice

2 sáčky vanilkového cukru

3 žloutky

50 g másla

300 g smetany na šlehání

Postup

Nalijte 250 ml mléka do misky a přidejte kukuřičnou mouku. Metličkou míchejte, dokud není směs hladká. Dalších 250 ml mléka nalijte do kastrolu a zahřívejte na nízký stupeň asi jednu minutu (hlídejte, aby se mléko nepřipalovalo). Pak přidejte směs mléka a mouky a dobře zamíchejte. Vsypejte cukr krupici, dva sáčky vanilkového cukru a žloutky. Nepřestávejte míchat, dokud směs nebude krémová. Sundejte ze sporáku a přidejte máslo nakrájené na malé kostičky. Opět míchejte, dokud se máslo ve směsi úplně nerozpustí.

Smetanu ke šlehání vlijte do mísy a šlehejte elektrickým mixérem. Když se v ní po vytažení metliček mixéru začnou dělat kopečky, je hotová.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto dejte na plech na pečicí papír a propíchejte ho na pár místech vidličkou. Pečte v troubě asi 15 minut, dokud těsto nebude zlatavě hnědé. Plech vytáhněte z trouby a nechejte vychladnout.

Listové těsto překrojte na polovinu. Jednu polovinu dejte na velký talíř, na ni naneste prvně krém a pak šlehačku. Druhou polovinu listové těsta nadrobte na malé kousky a vzniklý zákusek posypte. Hotový kremšnit chlaďte v ledničce nejméně čtyři hodiny, ideálně přes noc.

Zanechte odpověď