Krtkův dort: Nejlepší recept

Krtkův dort je název moučníku zhotoveného z kakaového korpusu, banánů a smetanového krému. Protože se moučník peče v kulaté formě, krém se vrství do kopečku a na zývěr posype drobky kakaového korpusu, působí dort dojmem „krtiny“, výtvoru krtka obecného. Recepty na krtkův dort jsou v zásadě stejné, liší se pouze množstvím základních surovin.

Kde se vzal krtkův dort?

Krtkův dort není zákusek s nějakou dlouhou českou tradicí. Na našem trhu se objevil až po připojení českého výrobce pečicích potřeb a polotovarů k zavedené německé značce. Krtkův dort byl v 90. letech uveden na trh jako novinka v sortimentu polotovarů (tak zvaně „v prášku“). Je nasnadě, že se po nějakém čase stal krtkův dort předmětem domácí nápodoby.

Krtkův dort: Podoba

Krtkův dort je tvořen částečně vydlabaným kulatým korpusem z třeného kakaového těsta, který je ve vydlabané části naplněn rozkrojenými banány zalitými smetanovým krémem. Krém se obvykle dělá ze šlehané smetany (šlehačky) nebo z tvarohu a zakysané smetany. Pro pevnost je do krému přidáván ztužovač (je doporučován od firmy, která krtkův dort uvedla na trh). Smetanový krém lze dochutit sekanou čokoládou nebo dalším rozmíchaným banánem.

Postup práce

  1. Podle konkrétního receptu upečeme kakaový třený (olejový) korpus.
  2. Na mřížce jej necháme dokonale vychladnout.
  3. Pak pomocí lžičky vybereme vnitřek korpusu, ale tak, aby po obvodu zůstal asi 15 milimetrů široký okraj. Ke dlabání se dobře hodí napřáklad rovný zmrlinová lžička.
  4. Vydlabanou hmotu odložíme do misky a prsty ji jemně rozdrobíme.
  5. Vyšleháme krém se ztužovačem.
  6. Vydlabané dno buď jemně potřeme malinovou nebo jinou hodící se marmeládou, nebo dno nepotíráme, a vyložíme je podélně rozkrojenými banány.
  7. Banány zalijeme krémem, který cukrářskou stěrkou navrstvíme do úhledného kopečku – „krtiny“.
  8. Krém pak důkladně posypeme rozdrobeným vydlabaným těstem, lehce je vmáčkneme, aby na „krtině“ drželo a dodalo vzhledu čerstvé hlíny.
  9. Pak dáme krtkův dort vychladit, a to na několik hodin, ideálně do druhého dne. Drobečky zvlhnou krémem, stanou se vláčnými. Díky jim se také měkká náplň dortu velmi snadno porcuje.

Krtkův dort: Nejlepší recepty

Domácí krtkův dort I

  • Korpus: 2 vejce, 80 g moučkového cukru, 50 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku, 20 g kakaa, 50 ml oleje, tuk a hrubá mouka na formu.
    Krém: 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru 1 želatinový ztužovač za studena, 1 banán + 2 banány (1 nakrájený, 2 rozkrojené podélně).

Domácí krtkův dort II

  • Korpus: 4 až 5 vajec (podle velikosti), 3 lžíce cukru, 5 až 6 lžic polohrubé mouky, 2 až 3 lžíce oleje, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa, olej na vymazání formy.
    Krém: 2 banány, 500 ml smetany ke šlehání, 2 až 3 lžíce moučkového cukru, 2 ztužovače šlehačky,  hoblinky čokolády. Vyšleháme šlehačky se ztužovači, osladíme a nakonec do krému přisypeme kousky čokolády.

Domácí krtkův dort III

  • Korpus: 2 vejce,  80 g cukru moučky, 2 balíčky čokoládového  pudinkového prášku, 100 ml oleje,  0,5 balíčku prášek do pečiva
    Krém: 60 g čokolády na vaření, 20 g cukru moučky,  2 kelímky šlehačky ke šlehání, 1 želatinový ztužovač, 1 zralý banán. Náplň: 3 banány.

Zanechte odpověď