Kuřecí žaludky

Kuřecí žaludky jsou tvořeny svalovinou, která neobsahuje žádný tuk. Jedná se o čistou bílkovinu. Na trh jsou dodávány obvykle v půlkilovém balení. Kuřecí žaludky se připravují stejně jako jiné vnitřnosti, jen je třeba počítat s tím, že je jejich svalovina tužší. Práci lze urychlit vařením nebo předvařením v tlakovém hrnci. Nabízíme osvědčené recepty na pokrmy z kuřecích žaludků a drůbků.

Kuřecí žaludky: Recepty

 

Kuřecí žaludky na paprice

  • 600 g kuřecích žaludků, 1 cibule, 40 g másla, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce mouky, sůl, 4 lžíce zakysané smetany, 400 g rýže, pažitka.
    Příprava: Na másle zpěněnou cibuli zasypeme paprikou, promícháme, přidáme žaludky a nejlépe v tlakovém hrnci dusíme doměkka. Maso potom nakrájíme na menší kousky nebo plátky, vložíme zpět do omáčky, zahustíme moukou, dochutíme solí, povaříme a na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
    Podáváme s rýží posypanou pažitkou.

Drůbky s žemlovými knedlíčky

  • 500 g kuřecích žaludků (nebo směsi drůbků), 1 cibule, kořenová zelenina, 40 g másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl; na knedlíčky 3 žemle, 1/8l mléka, 1 vejce, 1 lžíce sádla, 1 lžička majoránky, strouhanka, sůl, sekaná petrželka.
    Příprava:  Na 10 g másla osmahneme drobně nasekanou cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu. V slané vodě uvaříme drůbky spolu s připravenou zeleninovou směsí. Když maso změkne, zahustíme pokrm jíškou z másla a mouky, pro dospělé opepříme a dobře povaříme.
    Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a rozpuštěným sádlem. Promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, špetku soli, majoránku a podle potřeby strouhanku. Tvoříme knedlíčky, které zaváříme do osolené vroucí vody. Hotové vyjmeme a k drůbkům podáme pokapané máslem.
    Zdobíme sekanou petrželkou.

Drůbkový guláš

  • 500 g směsi mražených žaludků, jater i srdíček, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, majoránka, 2 stroužky česneku, kůrka chleba, půl litru vývaru.
    Příprava: Vnitřnosti propláchneme vodou a nakrájíme na kousky. Nasekanou cibuli zpěníme na sádle, ochutíme paprikou a přidáme připravené drůbky. Podlijeme je vývarem a dusíme. Mezitím nastrouháme kůrku chleba, a když je šťáva vydušená, doplníme jí směs a necháme pod pokličkou změknout. Pak pokrm podlijeme trochou vývaru nebo horké vody a dohotovíme.
    Ochutíme utřeným česnekem i majoránkou, přisolíme a pro dospělé opepříme.
    Podáváme s rýží.

Drůbkové rizoto se zeleninou

  • 500 g kuřecích žaludků nebo směsi drůbků, 300 g rýže, 50g anglické slaniny, 1 cibule, 5 lžic sterilovaného hrášku, 3 lžíce nakrájené vařené mrkve, 1 1/2 šálku vývaru zdrůbků, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, sekaný libeček, strouhaný sýr.
    Příprava: Očištěné drůbky vložíme do osolené vroucí vody, přidáme k nim 1 velkou mrkev i polovinu cibule v celku a vše uvaříme doměkka. Polévku přecedíme a drůbky nakrájíme na kousky. V kastrolku vyškvaříme kostičky slaniny, vložíme na ni nasekanou druhou půlku cibule a podusíme ji.
    Do většího rendlíku dáme lžíci oleje, spařenou rýži, orestujeme ji, zalijeme drůbežím vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka. Vmícháme osmahnuté maso, nakrájenou mrkev z polévky i hrášek.
    Pokrm na talířích posypeme strouhaným sýrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Drůbeží žaludky s karí kořením

  • 500 g drůbežích žaludků, 2 lžíce rostlinného tuku, 1 cibule, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka karí koření, 250 g míchané mražené nebo čerstvé zeleniny, sůl, zelené natě, 1 cibule, pro dospělé 2 cibule a pepř navíc.
    Příprava: Žaludky zbavíme tvrdé sliznice a překrájíme. Na tuku zpěníme 1 nasekanou cibuli, vložíme na ni připravené maso, promícháme, opečeme, osolíme a okořeníme. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Když začnou žaludky měknout, přidáme k nim zeleninu a dohotovíme společně doměkka.
    Pro dospělé mezitím připravíme osmahnuté kroužky ze 2 cibulí, které při smažení opepříme.
    Podáváme s dušenou rýží, dětem ji zdobíme zelenými natěmi, dospělým navíc kroužky pikantní cibule.

Drůbeží žaludky se sójovými kostkami

  • 100 g sójových kostek, 1/2 lvody, 1 kostka masového výtažku, 400 g drůbežích žaludků, 5 lžíc oleje, 2 velké cibule, 1 lžíce rozdrcených sušených hub, 2 lžíce mouky, 1 lžička sušené celerové natě, mletá paprika, karí koření, sůl.
    Příprava: Sójové maso namočíme do vody s rozpuštěným masovým výtažkem a necháme hodinu bobtnat. Očištěné žaludky nakrájíme na silnější plátky. Přidáme je k nasekané cibuli zpěněné na oleji v tlakovém hrnci, osmahneme, doplníme kořením i houbami a natí, podlijeme troškou vody a osolíme. Nádobu zavřeme a pokrm vaříme 20 minut.
    Sporák vypneme, hrnec po zchladnutí otevřeme a do pokrmu přidáme namočené kostky. Vše promícháme s moukou a podle potřeby zředíme vodou. Hrnec znovu uzavřeme a pokračujeme ve vaření dalších 15 minut.
    Hotové jídlo dokořeníme a podáváme s rýží

Soté z kuřecích drůbků

  • 300 g kuřecích vnitřností, 50 g ucha Jidášova, 3 lžíce sádla nebo oleje, 2 stroužky česneku, 1 pórek, 1 lžíce maizeny, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce bílého vína, kuřecí vývar, špetka cukru, sůl, případně pepř. 
    Příprava: Kuřecí vnitřnosti dobře očistíme (srdce, játra, žaludky) a promícháme s maizenou. Pokud máme podezření, že mohou být žaludky tvrdé, stačí je předem povařit ve vývaru a nasekat na tenké nudle.
    Na pánvi dáme rozpustit sádlo nebo olej, přidáme vnitřnosti a velmi prudce osmahneme. Přisypeme česnek nakrájený na plátky a houby, které jsme nasekali na drobné kousky. Dobře promícháme. Pražíme asi 2minuty.
    Připravíme si směs: sójová omáčka, sůl, pepř, víno a cukr. Na pánev na drůbeží vnitřnosti nejprve nasypeme pórek nakrájený na kolečka, pak vše zalijeme připravenou omáčkou. Dobře promícháme a ještě zakápneme několika kapkami kvalitního oleje. Hotový pokrm nemá mít mnoho šťávy.
    Klasická příloha je rýže.

Zanechte odpověď