Kynutý makový závin od babičky

Kynuté těsto má mnoho hospodyněk zapsáno jako velmi pracný všeobecně záludný subjekt, který nemá v moderní kuchyni místo. Ovšem kynutý makový závin od babičky by v ní rozhodně chybět neměl. S trochou technické pomoci se jeho příprava stane hračkou a díky perfektnímu spojení vláčného těsta a vlhké náplně vydrží chutný a křehký i několik dní. Stačí z něj odkrajovat podle potřeby.

Makové buchty byly v kuchyni našich babiček oblíbených evergreenem, ale kynutý makový závin od babičky se jim velmi silně blíží. Jeho příprava naštěstí není tak pracná jako jednotlivé tvarování bochánků se lžičkami náplně. Hotové těsto stačí jednoduše rozválet, namazat, zatočit a upéct. A jak na to, aby se vám to zaručeně povedlo?

Kynutý makový závin od babičky – recept

Ingredience na těsto:

500 gramů hladké mouky

20 gramů čerstvých kvasnic (nebo půl pytlíčku sušených)

130 gramů pískového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžička soli

1 nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu (nemusí být)

125 gramů másla

50 gramů smetany

Ingredience do makové náplně:

200 gramů máku

70 gramů pískového cukru

250 ml mléka

1 lžíce rumu

½ lžičky mleté skořice

3 lžíce rozinek

1 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Začneme kváskem – na vál vysypeme prosátou hladkou mouku. Do jejího středu uděláme důlek, přidáme rozdrobené kvasnice, lžičku mléka a lžičku cukru a necháme přibližně 15 minut pracovat. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Jakmile se kvásek oživí, přidáme k němu všechny zbylé ingredience a důkladně zpracuje vše v hladké, lesklé a nelepivé těsto.

Ručně je to poměrně náročné – celé akci byste museli věnovat asi 30 minut opravdu poctivé práce. S elektrickým hnětačem nebo šlehačem jde všechno mnohem lépe, i tak se ale připravte na 10-15 minut „vrčení.“ Poté musí těsto ještě 45 minut odpočívat a kynout v míse zakryté utěrkou. Máte-li domácí pekárnu, jednoduše do ní všechny ingredience vsypte (ty mokré dospod) a zapněte hodinový program na těsto. Bude perfektní.

Máte tedy poměrně dost času připravit si makovou náplň. Skvělé je třeba rozinky před použitím zalít horkým rumem nebo alespoň vodou – změknou a zvláční. Mák do náplně umeleme (nebo koupíme již hotový), zalijeme mlékem a na sporáku zahříváme až do zhoustnutí. Dochutíme ostatními ingrediencemi a necháme vychladnout.

Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme tenký obdélník a potřeme ho důkladně jednou polovinou náplně. Po delší straně by ovšem mělo zůstat 6-7 centimetrů nenamazaného těsta. Právě díky tomuto kousku půjde závin po smotání dobře uzavřít. Jakmile máme „umotáno,“ přeneseme celé dílo na plech pokrytý pečícím papírem (spojem dospod) a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Výsledkem by měla být tmavě zlatavá barva, kterou nám průměrná trouba vykouzlí asi za třičtvrtě hodiny. Upečený kynutý makový závin pocukrujeme, necháme vychladnout a podáváme.

Zanechte odpověď