Lavaš

Lavaš je tradiční arménský chléb. Vypadá jako placka, je tenký a nekynutý. Zabalíte do něj maso, zeleninu, brambory či vejce. Vyrábí se z pšeničné mouky a vody a peče se v peci zvané tandúr. Předpokládáme, že tandúr doma nemáte, můžete ale zkusit upéct si ho i ve vaší normální troubě. Získáte tím pokrm, který je nejen chutný, ale také tradiční, najdete ho i na seznamu mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Nechali si ho tam zapsat Arméni, což se, kdo by to byl nečekal, nelíbilo Ázerbajdžáncům. Tím se ale nemusíte zabývat. Recept je jednoduchý, ingredience určitě máte doma. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního a pochutnat si na jiném chlebu než na tradičním českém, dejte se do přípravy.

Ingredience

300 g pšeničné mouky

1 lžička cukru krupice

1 lžička soli

150 ml vody

3 bílky

30 g másla

Eventuálně 2 lžíce sušených bylinek nebo semínek – sezam, tymián, rozmarýn a další

Postup

Troubu předehřejeme na 180 – 200 stupňů. Máslo rozpustíme. Ve velké míse smícháme hladkou mouku, cukr krupici a sůl. Přidáme vodu, jeden bílek a rozpuštěné máslo. Smícháme v těsto, které zpracováváme aspoň pět minut.

Těsto rozdělíme na deset kuliček. Každou kuličkou vyválíme na mírně pomoučené ploše na placku tenkou jako papír. Dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem. Každou placku potřeme vaječným bílkem a chceme-li, také posypeme semínky nebo sušenými bylinkami. Pečeme v troubě, dokud placky nejsou zlatavě hnědé, což trvá zhruba 10 – 12 minut.

Zanechte odpověď