Ledový salát

Ledový salát má ze všech příbuzných téhož rodu asi nejvíc příznivcům. Chutná i těm, co jinak hlávkovému salátu, a zelenině vůbec, moc „nedají“. Nad ledovým salátem se usmívají spotřebitelé i nutriční specialisté.

Ledový salát: Kde byl tak dlouho?

Je velmi zajímavé, že se ledový salát dostal na české stoly až v devadesátých letech minulého století. Proč tak pozdě, když byl vyšlechtěn už koncem století devatenáctého? A když čeští zahradníci měli hlávkový salát na svých pozemcích naprosto běžně? Nebyla k dostání semena? Jiný důvod to nemohlo mít. Protože ledový salát svými vlastnostmi pěstitelům jen nahrává. 

Ledový salát, zahradníkova radost

Ledový salát se dá pěstovat od jara do podzimu, ve skleníku i venku. „Nežene“ za světlem, nevybíhá do květu. Má velkou výnosnost, protože vytváří oproti jiným odrůdám salátů poměrně těžké pevně zavinuté hlávky. Díky tomu rychle nevadne a dobře se transportuje.

V malém se ledový salát pěstuje v pařeništi nebo na záhonu. Nejdřív se vysévají semena na sadbu, kterou přepichujeme – jako i jinou listovou zeleninu. Doporučuje se sázet mělce nebo na nízké hrůbky, aby spodní listy hlávek nepodehnívaly.

K řezu probírkou je vzrostlý tak za tři čtyři týdny. Může se vysévat postupně až do konce září. Ledový salát prospívá v humózní, hlinitopísčité zemi.

Ledový salát v kuchyni

Ledový salát mají rády také hospodyňky. Do uzavřených hlávek ledového salátu se nedostanou nečistoty, zem, slimáci, mravenci. Není třeba list po listu prát z obavy, aby neskřípal pod zuby či nebyl „s masem“.

Ledový salát se v kuchyni používá stejně jako jiné druhy této zeleniny: samotný se zálivkami, do směsí s jinou zeleninou či s masem. Jen je třeba – ostatně jako i u jiných druhů salátů – podávat dresing zvlášť, aby salát nezačal měknout a „hadrovatět“.

Báječnou službu ledový salát vykoná v proložených chlebech, houskách, bagetách – sendvičích. Taková svačina dostane hned  svěží a lehkou chuť.

Je zajímavé, jak mají ledový salát v oblibě děti a dorůstající mládež – samotný, bez zálivky, jen tak tak, neochucený. Není důvod jim v tom bránit  – jen je třeba se s nimi domluvit, aby nespořádaly všechny zásoby určené i k jiným účelům. Nebo koupit hlávku salátu navíc – jen pro malé „salátomily“.

Čím ledový salát prospívá zdraví?

Výživoví poradci nenacházejí na ledovém salátu žádná negativa. V různých encyklopediích se o ledovém salátu uvádí, že obsahuje:

Látky obsažené v ledovém salátu

Ledový salát má příznivé účinky na zažívání – před hlavním jídlem zasytí, takže zabrání zbytečnému přejídání. Podaný po jídle zase napomáhá trávení. Tak jej požívali staří Římané na svých opulentních hostinách.

Ledový salát se dá koupit celoročně. Nejvíc si na něm ale pochutnáme v létě. Jednak je přirozeně pěstovaný a jednak patří k lehkému letnímu jídelníčku.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď