Maldonská sůl

Maldonská sůl je druh soli, pro kterou se najde uplatnění ve vyšších levelech gastronomie. A to co se použití i konzumace týká. Možná jen britská královna – z úcty a hrdosti k domácímu produktu – si i polévku dochucuje maldonskou solí. Na jiných stolech má maldonská sůl postavení mimořádné, ne každodenní. Maldonská sůl bývá typově řazena mezi soli vločkové, a to podle specifického způsobu krystalizace.

Není „nemořské“ soli

Reklamy označují maldonskou sůl za sůl mořskou. Skeptici hned upozorňují, že každá sůl je mořského původu. I sůl kamenná pochází původně z mořské vody, jen je o nějakou tu tisícovku let starší a jejímu vzniku pomáhala jen příroda.

  1. Kamenná sůl (halit = NaCl, řecky halos = moře, sůl) je nejčastější minerál solných ložisek. Byla prvním nezbytným nerostem pro člověka již v pravěku. Přesné chemické složení kamenné soli stanovil však teprve v roce 1810 anglický chemik a fyzik H. Davy.
  2. Mořská sůl se získává z mořské vody, která se napouští, tam kde to dovoluje suché, teplé klima a ploché pobřeží, do mělkých rozlehlých nádrží a nechává se vypařovat účinkem slunečního tepla, podporovaným prouděním vzduchu.
    Zdroj: solnemlyny.cz

Maldonská sůl se nerozpouští

Maldonská sůl patří mezi soli zvané vločkové. Její výhoda nespočívá v tom, že se rychleji rozpouští, jak se lze někdy v magazínech dočíst, ale právě naopak – specificky utvářené krystaly se na jídlo sypou až v těsně před podáváním.

  1. Jednak pro efekt vizuální,
  2. jednak pro efekt gurmetský – nerozpuštěné vločky soli na povrchu pokrmu jemně křupou.

Maldonskou solí se nedochucují běžné denní pokrmy, nedává se do omáček, polévek, či ragú. Vločkami se solí:

  • vejce v delikátních úpravách,
  • steaky upravované bez soli,
  • ryby a mořské plody,
  • jemná zelenina vařená v páře,
  • topinky,
  • krajíčky černého chleba s máslem a zeleninou a podobně.

Královna, Jamie Oliver a Harrods

Inspirací na její použití mohou být televizní pořady s Mistry kuchaři Jamiem Oliverem, Negellem Lawsonen nebo Gordonem Ramsay, kteří maldonskou sůl na své gastronomické kreace s oblibou používají. Maldonský solí koření i britský královský dvůr.

Do jaké míry se jedná o národní hrdost (královna) nebo marketingový tah (obchodní dům Harrods v Londýně, který ji prodává), asi nikdo neposoudí.

Říká se, maldonská sůl má nezaměnitelnou strukturu a chuť. Snoubí se vjem fyzikální (vločky jsou tak akorát pevné, ale ne tvrdé) a chuťový, což pozná jen vycvičený jazyk zkušeného labužníka. Co nelze popřít, protože to je doloženo čísly prodeje, že je maldonská sůl populární na celém světě.

Maldonská sůl podle města Maldonu

Sůl nese jméno místa původu, respektive místa výroby. Město Maldon se nachází v britském hrabství Essexu.

Traduje se, že vodu na tuto speciální sůl nabírají pracovníci firmy Maldon Sea Salt Company  jen za úplňku nebo novoluní, tedy jen dvakrát do měsíce. A jenom tehdy, když neprší. Tak se to děje od roku 1882. Už ve středověku zde sůl z mořské vody získávali, ovšem ne ještě „značkovou“.

  • Maldonskou sůl můžeme koupit už i v Česku. Ovšem jen někde. Mívají ji některé řetězce, specializovaná lahůdkářství, velkoobchod Makro. Kilogram přijde skoro na pětistovku, ale prodává se ve čtvrt kilovém balení.

„Největšími nalezišti soli jsou moře. Průměrný obsah solí (myšleno všechny látky, rozpuštěné v mořské vodě) je 3,5 % (35 g na 1000 g vody). Obsah solí ale není ve všech mořích stejný. Činí např. necelé 1 % ve středu Baltického moře a proti tomu ve Středozemním moři téměř 4 %. Ve vnitrozemských mořích je obsah solí výrazně vyšší. Tak Velké solné jezero v USA má 27 % solí, Mrtvé moře (Izrael) dokonce více než 30 %.“
Zdroj: solnemlyny.cz

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď